– Ambasador SAD u Srbiji i ministar odbrane Bratislav Gašić boravili su juče u opštinama Bujanovac i Preševo. Oni su obišli Prihvatni centar za izbeglice u Preševu, gde dnevno pristigne i do 2.000 ljudi. Kada je u pitanju izbeglička kriza, Kirbi je rekao da treba razmišljati dugoročnije, budući da dolaze hladniji dani i zima.

– Timski rad, s obzirom na to da on postoji između državnih organa u Srbiji, trebalo da postoji i od strane međunarodne zajednice – ocenio je ambasador SAD i naveo da su mu izbeglice u razgovoru rekle da se osećaju prijatno i dobrodošlo u Srbiji, poručujući da će SAD pokušati da pomognu UNHCR, a samim tim i izbeglicama u Srbiji.



 

– Migranti kažu da jedino ovde, za razliku od svih zemalja kroz koje su prošli, imaju maksimalno korektan i human odnos i sve potrebne uslove – rekao je ministar Gašić. Odgovarajući na pitanje o otvaranju prihvatnog centar za u Beogradu, Gašić je rekao da će Vlada Srbije ono što je obećala i realizovati i da mora da se napravi taj objekat, koji bi mogao da primi od 1.000 do 2.000 ljudi.

Gašić je poručio da će država učiniti sve da situacija u vezi sa izbeglicama bude razrešena na najbolji mogući način, a da stanje u Centru predstavlja dokaz da nadležni organi rade sinhronizovano na prihvatu i obezbeđivanju svih uslova za pristojan boravak u njemu. Gašić je dodao da u Prihvatni centar u Preševu dnevno dođe i do 2.000 ljudi, a da je do trenutka njegove posete bilo evidentirano 649 lica.

inistar odbrane i američki ambasador obišli su i rekonstruisani vrtić „Naša radost“ i muzičku školu u Bujanovcu, gde je radove sa 130.000 dolara finansirala Nacionalna garda Ohaja. Gašić i Kirbi su tom prilikom izrazili zadovoljstvo novom saradnjom Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja, najavljujući pritom još zajedničkih projekata.

Gašić i Kirbi su pre toga razgovarali sa predsednikom Opštine Bujanovac Nagipom Arifijem, koji je izrazio zadovoljstvo zbog rekonstrukcije dva objekta, očekujući nastavak ove korisne saradnje za ovu multietničku opštinu na jug Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari