Nakon pobede Hasana Rohanija na predsedničkim izborima održanim u petak u Iranu, zapadne zemlje su izrazile juče nadu da će novi iranski predsednik sarađivati s međunarodnom zajednicom o nuklearnom dosijeu, kao i o Siriji, Izrael je izrazio uzdržanost po tom pitanju, a SAD su saopštile da su spremne da direktno sarađuju s Teherenom o atomskom programu zemlje. Bela kuća je navela da je cilj „pronaći diplomatsko rešenje koje će smanjiti zabrinutost po pitanju iranskog nuklearnog programa“.


Izrael je, međutim, naveo da iako je Rohani smatran umerenim predsednikom, iranski duhovni vrhovni vođa Ali Hamnei, kako navodi, donosi glavne odluke o nuklearnom programu Irana. „Do sada je o nuklearnom programu Irana odlučivao Hamnei, a ne iranski predsednik“, navodi se u saopštenju izraelskog Ministarstva spoljnih poslova, prenela je Beta. Izraelski ministar za bezbednost Juval Štajnic pozvao je velike sile da održe pritisak na Iran o nuklearnom programu te zemlje, kao i ekonomske sankcije, uprkos novom umerenom iranskom predsedniku. „Pretpostavka vlada jeste da će duhovni vrhovni vođa Ali Hamnei, koji vodi program već 24 godine, nastaviti da ga vodi i zbog toga je neophodna stalna presija na Iran, jer inače nema nikakve šanse da dođe do značajnih promena u nuklearnoj strategiji“, rekao je Štajnic.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton izjavila je da je „čvrsto rešena“ da radi s novim iranskim vlastima kako bi se što je pre moguće pronašlo diplomatsko rešenje o nuklearnom pitanju Irana. Ketrin Ešton predvodi pregovore o tom pitanju zajedno sa Iranom i takozvanom grupom 5+1, koju čine SAD, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija i Nemačka. Britanija je saopštila da Iran „sada treba da ide novim boljim putem“, dok je Francuska navela da želi saradnju s Rohanijem. Nemačka je pozdravila ishod izbora u Iranu ocenivši da to otvara put ka novoj „konstruktivnoj politici“.

Ruski predsednik Vladimir Putin je čestitao Rohaniju izbornu pobedu i pozvao na još bliskije veze između Rusije i Irana. „Putin je izrazio uverenje da će novi predsednik raditi na prosperitetu Irana, zemlje prijatelja Rusije, i da će veze biti još bliskije“, saopštio je Kremlj, citirajući Putina. Kremlj je dodao da je Putin izrazio volju da se još više razvije saradnja između dve zemlje i to iz raznih oblasti, i to sve u interesu regionalne bezbednosti i međunarodne stabilnosti.

Hasan Rohani pobedio je na predsedničkim izborima u Iranu. Rohani, koji se smatra umerenim političarem, osvojio je više od 50 odsto od ukupno 36 miliona glasova. Ostali kandidati osvojili su značajno manje glasova od Rohanija, a prvi sledeći kandidat, Mohamad Bager Galibaf, osvojio je manje od 20 odsto glasova. Pravo glasa na izborima imalo je 50 miliona ljudi.

Čestitke Ban Ki Muna

Njujork – Generalni sekretar UN Ban Ki Mun srdačno je čestitao pobedu novom iranskom predsedniku Hasanu Rohaniju i dodao da će UN nastaviti da ohrabruje Iran da ima „konstruktivnu ulogu u međunarodnim i regionalnim pitanjima“. Ban ima nameru da nastavi da radi sa iranskim vlastima i sa novim predsednikom o pitanjima koji su od značaja za međunarodnu zajednicu kao i za dobrobit iranskog naroda, izjavio je portparol generalnog sekretara UN Martin Nesirski, prenela je Beta. Prema njegovim rečima, generalni sekretar je pohvalio veliki odziv birača na predsedničkim izborima održanim u petak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari