Administracija američkog predsednika Baraka Obame ubrzano jača odbrambene kapacitete u Persijskom zalivu kako bi osujetila potencijalne raketne napade sa teritorije Irana, tvrdi „Njujork tajms“ pozivajući se na navode vojnih zvaničnika u Vašingtonu. List takođe otkriva da Sjedinjene Države raspoređuju specijalne brodove u blizini iranske obale, kao i delove protivraketnog sistema u najmanje četiri arapske zemlje u tom regionu.

Prema mišljenju pojedinih analitičara takav korak SAD su preduzele u „prelomnom trenutku“, budući da Obama posle neuspešne diplomatske inicijative pokrenute u cilju dobijanja međunarodnog konsenzusa za uvođenje novih sankcija Iranu zbog nuklearnog programa razmatra druge opcije. Američki predsednik je u nedavnom govoru o stanju nacije upozorio javnost na „posledice“ s kojima će se ta država suočiti ukoliko Iran nastavi da prkosi zahtevima Ujedinjenih nacija o obustavljanju proizvodnje nuklearnog goriva. Štaviše, američka državna sekretarka Hilari Klinton javno je kritikovala Kinu zbog njenog protivljenja predlogu o uvođenju nove runde sankcija Teheranu i ocenila da se Peking ponaša „nepromišljeno“.

Kao jedan od pokretača inicijative o raspoređivanju delova protivraketne odbrane navodi se general Dejvid Petreus, kome se pripisuju zasluge za poboljšanje situacije u Iraku. Iako Petreus nije želeo da otkrije koje arapske države su dobile američku vojnu opremu, američki list navodi da su Katar, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Kuvajt pristali da na njihovim teritorima budu raspoređeni delovi odbrambenih sistema SAD. Procenjuje se da su Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati u protekle dve godine kupile američko oružje, uključujući protivraketne sisteme, u vrednosti od najmanje 15 milijardi dolara. Istovremeno, Obamina administracija pomaže Saudijskoj Arabiji da sprovede u delo plan o trostrukom uvećanju trupa koje štite luke i naftna postrojenja u tom kraljevstvu. Spremnost arapskih zemalja da unaprede vojnu saradnju sa Sjedinjenim Državama doživljava se kao odraz sve veće zabrinutosti država u regionu izazvanih ambicijama Irana.

Pokušaj umirivanja Izraela

Američki list navodi da Obamina administracija jačanjem odbrambenih kapaciteta takođe pokušava da „umiri“ Izrael, i ubedi tu državu da nije potrebno pokrenuti vazdušne napade na Iran. U tom kontekstu, savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika SAD, Džejms Džouns, nedavno je nenajavljeno posetio Izrael i s tamošnjim zvaničnicima razgovarao o nuklearnom programu Teherana, tvrdi „Njujork tajms“ pozivajući se na izjave neimenovanih zvaničnika u Vašingtonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari