Oštra pozicija Bele kuće prema Siriji i kritika Rusije i Kine zbog blokiranja rezolucije u Savetu bezbednosti UN ne znači mnogo ako nije primenjiva na arapske zemlje koje su saveznici, uključujući i one koje stoje uz SAD kada je reč o Iranu, ocenjuje Vašington post u redakcijskom uvodniku.


Politika SAD prema Bahreinu je zabrinjavajuća, piše u komentaru: U nekim aspektima, jednogodišnji konflikt u Bahreinu „suprotan je sirijskom: vladajuća sunitska porodica i elita obračunavaju se sa slabom šiitskom većinom. Iste sunitske države koje traže „demokratsku tranziciju“ u Siriji šalju trupe u Bahrein kao pomoć režimu da preživi, dok šiitski Iran, koji je dao vojnu podršku Asadovom režimu, poziva na demokratiju u Bahreinu“. Iako represija u Bahreinu nije uporediva sa sirijskom, „režim tek treba da ponudi šiitskoj opoziciji značajniji predlog o podeli vlasti, što je mnogo manje od demokratije“, piše Post.

Brojni opozicioni lideri u Bahreinu i dalje su u zatvoru, a okršaji demonstranata sa snagama bezbednosti postali su gotovo svakodnevnica; protesti prete da budu još gori kako se bliži 14. februar i godišnjica pobune.

SAD imaju izuzetan uticaj u Bahreinu, stoji u komentaru, delom jer je američka peta flota stacionirana tamo, ali Obamina administracija se uglavnom uzdržavala od korišćenja tog uticaja. Bilo je pokušaja prošle godine da se progura 53 miliona dolara vredan dogovor o prodaji naoružanja, ali je naišao na čvrst otpor Kongresa. Stejt department je sada obelodanio da je administarcija predala „ranije evidentiranu opremu potrebnu za spoljnu odbranu Bahreina i podršku operacijama pete flote“. „Transfer svake vojne pomoći sada šalje pogrešnu poruku, i režimu Kalifa i regionu. Američka kritika Rusije zbog nastavka naoružavanja Asadovog režima zvučaće mnogo ozbiljnije kada američka vojna pomoć arapskim saveznicima uključenim u represiju bude okončana i nedvosmisleno obustavljena“, zaključuje Vašington post.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari