Poverljivi nacrt sporazuma o budućnosti američkih snaga u Iraku, u koji je uvid imao britanski Gardijan, pokazuje da pitanje američkog vojnog prisustva u Iraku još nije rešeno.
Nacrt strateškog okvira sporazuma između SAD i iračke vlade, datira od 7. marta i obeležen je kao „tajan“ i „osetljiv“.

Poverljivi nacrt sporazuma o budućnosti američkih snaga u Iraku, u koji je uvid imao britanski Gardijan, pokazuje da pitanje američkog vojnog prisustva u Iraku još nije rešeno.
Nacrt strateškog okvira sporazuma između SAD i iračke vlade, datira od 7. marta i obeležen je kao „tajan“ i „osetljiv“. U sporazumu je predviđeno da se izmeni postojeći mandat Ujedinjenih nacija i da se ovlaste SAD da „vode vojne operacije u Iraku, hapse pojedince kada je to neophodno iz razloga bezbednosti, bez vremenskih ograničenja. Ovlašćenja su opisana kao „privremena“, a sporazum dalje navodi da SAD „nemaju želju za stalnim bazama ili stalnim vojnim prisustvom u Iraku“. Irački kritičari ukazuju da sporazum ne predviđa nikakva ograničenja kada je reč o broju američkih snaga, oružja, pravnog statusa ili moći nad iračkim građanima, što umnogome prevazilazi dugoročne okvire američkih bezbednosnih sporazuma s drugim državama. Sporazum ima za cilj da upravlja statusom američke vojske i drugim pripadnicima multinacionalnih snaga.
Prateći nedavne sukobe između iračkih trupa i armije Moktada al Sadra u Basri, i pretnje iračke vlade da će zabraniti svojim pristalicama da učestvuju na jesenjim regionalnim izborima, očekuje se da će antiokupacioni sadristi i sunitske partije izraziti oštro protivljenje sporazumu u parlamentu, koji SAD žele da vide završen do kraja jula. Mandat UN ističe krajem godine.
Jedan sunitski politički izvor juče je saopštio: „Osećanja u Bagdadu takva su da će sporazum biti odbačen u svojoj sadašnjoj formi, naročito imajući u vidu događaje u proteklih nekoliko nedelja. Vlada je manje-više srećna sa svim tim, ali parlament je druga stvar“. Takođe, postoji verovatnoća da se obistine kontroverze iz Vašingtonu, gde su učestale kritike demokratskog predsedničkog kandidata Hilari Klinton, koja optužuje administraciju da pokušava da veže ruke narednom predsedniku, kroz angažovanje da će američke snage zaštititi Irak.
Zvaničnici administracije priznaju da sporazum uključuje bezbednosne garancije za Irak, i da će biti predat Kongresu. Međutim, delovi sporazuma koji su procureli u javnost samo tvrde da je „u zajedničkom interesu SAD i Iraka, da se sačuva irački suverenitet, teritorijalni integritet i politička nezavisnost, i da će sve spoljne pretnje Iraku biti odvraćene. Prema tome, SAD i Irak će se konsultovati uvek kada postoji pretnja teritorijalnom integritetu i političkoj nezavisnosti Iraka. Nacrt sporazuma precizira da „SAD ne pokušavaju da iskoriste iračku teritoriju kao platformu za ofanzivne operacije protiv drugih država“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari