Devet hiljada sadnica raznog voća i loznih kalemova juče je krenulo iz Trstenika put Rusije, u Rostovsku oblast, i biće zasađene na oglednom dobru na površini od pet hektara. Ovo je prvi kontigent sadnica koji je dogovoren prilikom međusobnih poseta delegacija opštine Trstenik i bratskog ruskog grada Aksaja.


Predsednik opštine Trstenik Miroslav Aleksić rekao je da je ovo prvi kontigent sadnica za podizanje oglednog zasada na području Rostovske oblasti i da se nada da će se uskoro realizovati nova isporuka, ne samo sadnog materijala već i voća i povrća sa trsteničkih njiva. „Zasad koji će Rusi podići biće svojevrsna reklama za naše poljoprivredne proizvođače. Ovo je način da se intenzivno vratimo na rusko tržište. Imamo najava da će njima trebati u narednom periodu još sadnica i loznih kalemova i ovo je prilika za naše proizvođače da čitav ovaj kraj sa leve strane Morave, koji ima tradiciju u proizvodnji sadnog materijala, obezbedi zdravo tržište. Lokalna samouprava će biti most i pomoći ćemo da jedan ovakav posao zaživi. Meni je drago da ono što smo dogovarali prošle godine sada i sprovodimo u delo i očekujem da ćemo i sa drugim kulturama, a ne samo sa sadnim materijalom, a tu pre svega mislim na povrće i voće uspeti da tokom ove godine napravimo detaljne dogovore i da naši kontigenti sa robom krenu put Rusije“, rekao je Aleksić.

Isporuku sadnica izvršiće preduzeće DOO „Grof of Milutovac“, najveći proizvođač voćnih sadnica u Srbiji. Milorad Pantić, vlasnik ovog preduzeća, nada se da će se ovaj ogledni zasad razvijati onako kako to zahtevaju najviši standardi u toj oblasti: „Ne postoji voćna vrsta ili voćna sorta koja se kod nas gaji, a da je nismo poslali u Rusiju. Verujem da će ove voćke uspeti i primiti se na novom tlu i da će njihove plodove ubirati naredne generacije.“

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari