Sadnja drveća na niškom Bulevaru heroja sa Košara, prisustvovao i general Vladimir Lazarević 1Foto: Grad Niš

Na Bulevaru heroja sa Košara u Nišu, na inicijativu Udruženja veterana 63. padobranske brigade, počela je sadnja 108 stabala u znak sećanja na borce i poginule u jednoj od najtežih borbi u ratu na Kosovu i Metohiji tokom 1999. godine.

Sadnja stabala, koja će biti označena imenima svakog od 108 poginulih pripadnika Vojske Jugoslavije, počela je krajem ove sedmice.

„Svečanom početku“ ovakvog pobeležavanja žrtava VJ na ovom graničnom prelazu prisustvovao je između ostalih general Vladimir Lazarević, nekadašnji komandant Prištinskog korpusa i Treće armije, koji je pred Haškim tribunalom osuđen na 14 godina zatvora zbog zločina protiv čovečnosti, kršenja zakona i običaja ratovanja i druga nehumana dela.

Stabla je obezbedilo gradsko javno komuinalno preduzeće JKP Mediana, odazvavši se inicijativi Udruženja veterana 63. padobranske brigade.

„Svaka ovakva akcija je podsećanje na heroje i radujemo se pohvalama da smo jedan od retkih gradova u Srbiji koji neguje i čuva sećanje na borce i poginule za slobodu na Košarama. Tu smo da maksimalno pomognemo borcima, znamo u kakvoj su materijalnoj situaciji neki od njih, uspeli smo da u nekoliko navrata i zaposlimo njihovu decu. To je mali način da im se odužimo za sve što su oni učinili za nas, posebno u vreme bombardovanja i svega sto dešavalo na Kosovu i Metohiji“, rekla je gradonačelnica Niša Dragana Sotorovski.

Ona je kazala da se jednom mesečno predstavnici boraca iz tog rata sastaju sa predsednikom Skupštine grada Bobanom Džunićem i njom i pozvala ih da njihova udruženja „učestvuju na predstojećem gradskom konkursu, kako bi im se finansijski pomoglo“.

Predsednik Skupštine grada Džunić je kazao da je „naša obaveza je da se sećamo poginulih i da primere herojstva prenosimo na buduća pokolenja“.

Vršilac dužnosti direktora JKP Mediana Ivan Mihajlović dodao je da je akcija sadnje stabala“ samo jedan deo uređenja Bulevara heroja sa Košara i da će se ona nastaviti“.

Bulevar Heroja sa Košara je, inače, svečano otvoren u aprilu prošle godine, kada je postavljena i spomen- ploča.

General Vladimir Lazarević- učesnik u gradskim manifestacijama

General Vladimir Lazarević nije prvi put učestvovao u zvaničnim gradskim manifestacijama u Nišu.

Pre nepune tri godine, u aprilu 2019, Grad je obeležio Dan pobede nad fašizmom maršem „Besmrtnog puka“, koji je on prevodio.

“Marš ‘Besmrtnog puka’ je simbol svih naših narodnih i odbrambenih formacija kroz vekove, sve do onih u vreme odbrane naše zemlje od zločinačke agresije NATO pakta. On je simbol slobodarstva i patriotizma našeg čoveka, koje on nosi u svom genetskom kodu. Poruka ovog marša je da ne zaboravimo mrtve heroje koji su učestvovali u odbrani naše zemlje. Još je patrijarh Pavle govorio da će sve proći, a da duša, obraz i dobra dela ostaju “, rekao je tada Lazarević.

Biografija generala Lazarevića bila je „bez mrlje“ do rata na Kosovu i Metohiji 1999. godine, pošto je u javnosti važio za „narodnog“, stručnog i iskusnog generala.

Pred Haškim tribunalom je osuđen po komandnoj odgovornosti za zločine protiv čovečnosti, kršenje zakona i običaja ratovanja i druga nehumana dela, izvršena sa ciljem proterivanja Albanaca sa Kosova.

Lazarević se dobrovoljno predao Haškom tribunalu 3. februara 2005. godine.

Na slobodu je pušten 3. decembra 2015, posle odsluženja dve trećine kazne.

Vratio se u zemlju vladinim avionom, u pratnji ministra pravde Nikole Selakovića, a na niškom aerodromu dočekali su ga ministri Aleksandar Vulin i Bratislav Gašić, vladika raško-prizrenski Teodosije, načelnik Generalštaba LJubiša Diković, gradski zvaničnici i nekoliko stotina građana.

Više informacija iz ovog grada pogledajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari