Radikalni irački šiitski vođa Moktada al Sadr naložio je juče prekid svih napada protiv američke vojske u Iraku, dok se ne završi njihovo povlačenje iz te zemlje, predviđeno do kraja godine.

„Da bi Irak povratio svoju nezavisnost zahvaljujući povlačenju osvajača naše zemlje smatram neophodnim da se prekinu sve operacije oružanog otpora do potpunog povlačenja okupatorskih snaga“, rekao je Sadr u saopštenju dostavljenom agenciji Frans pres. Sadr je naveo da će sve vojne operacije u Iraku biti definitivno prekinute ako se okonča povlačenje i ako nema više nijednog američkog vojnika u Iraku, ali ako se to ne desi i ako Irak ostane zavisan, obnoviće se vojne operacije sa jačom snagom.

Sadr je u novembru 2008. formirao „Brigadu obećanih dana“ da se bore protiv američkih trupa u Iraku, gde su delovale još dve oružane grupe koje su nastale od Sadrove Mahdi vojske, raspuštene 2008. godine. Prema sporazumu potpisanom sa iračkim vlastima 2008. SAD treba da povuče sve svoje vojnike iz Iraka do kraja godine, osim ako dve strane ne sklope neki novi sporazum. Iračke vlasti su početkom avgusta navele da su spremne da razgovaraju s Vašingtonom o ostanku jedne misije za obuku. Jedan visoki američki zvaničnik u sredu je potvrdio da je američki ministar odbrane Leon Paneta podržao okvirni predlog Bele kuće da u Iraku ostane između 3.000 i 4.000 vojnika posle 2011. godine, umesto 46.000 koliko ih ima sada u toj zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari