SafeJournalists i EFJ: Pozivamo predsednika Srbije Aleksandra Vučića da prestane sa targetiranjem novinara 1foto: F.S./ATAImages

Povodom targetiranja novinara Srbije i regiona na konferenciji za medije održanoj u nedelju u Beogradu zbog protesta protiv iskopavanja litijuma, Evropska federacija novinara (EFJ) i SafeJournalists mreža pozvali su predsednika Srbije Aleksandra Vučića i vlast da se uzdrže od uznemiravanja novinara i medija zbog kritičkog izveštavanja.

Oni su pozvali Vučića da, umesto toga, obezbede poštovanje osnovnih garancija slobode medija.

Kako navode iz SafeJournalists, u subotu je građansko nezadovoljstvo rudarskim projektom Rio Tinta u dolini Jadra dovelo do masovnih protesta u Beogradu, uključujući blokadu dve železničke stanice.

Uzrok protesta širom Srbije je odluka Vlade o ponovnom pokretanju tog projekta, koji su državni organi zaustavili 2022. godine.

Prema navodima, Vučić je tokom konferencije za novinare, održane u nedelju, iskoristio priliku da „upre prstom“ u novinare koji su izveštavali o protestima, među kojima su Oslobođenje iz Sarajeva, Jutarnji list i Dnevno.hr iz Zagreba, te N1 i Nova.rs iz Beograda i magazin Slobodna Bosna.

Iz SafeJournalists podsećaju da je Vučić tada rekao da „razume direktne prenose u Kurtijevim medijima“.

„Razumem fascinaciju, oduševljenje i pretnje, kako kažu u Oslobođenju ‘borbu protiv Vučićevih zlodela’, pa kaže Slobodna Bosna ‘mogla bi odvesti Srbiju u građanski rat’, pa Jutarnji list, pa Direktno, Dnevno, takođe građanski rat u Srbiji najavljuju i nadaju mu se. Kažu, ‘jedan autokrata želi devastirati prirodu da bi ostao na vlasti’. Razumem njihov entuzijazam, razumem njihovu želju da učine stvari lošim za Srbiju, nemam nikakav problem sa tim“, rekao je Vučić na konferenciji.

SafeJournalists tvrdi da je zadatak medija da objektivno i kritički izveštavaju o događajima od javnog interesa, uključujući i aktivnosti vlasti.

Prema navodima, novinari-izveštači sa protesta, koji su javni skupovi, ne smeju da budu mete ili da budu napadnuti zbog svog izveštavanja.

„Ovoga puta, ciljajući u javnom diskursu medije iz susednih zemalja, Vučić ne ometa samo rad srpskih novinara, već ugrožava novinare iz celog regiona“, rekla je predsednica EFJ Maja Sever.

Od početka godine Media Freedom Rapid Response platforma beleži da je predsednik Srbije odgovoran ili/i povezan sa osam slučajeva verbalnog zlostavljanja srpskih novinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari