SafeJournalists mreža, partneri MFRR-a i Koalicija za slobodu medija osudili napade na novianre 1Foto: Beta/Medija centar/MO

SafeJournalists mreža, Media Freedom Rapid Response partneri i Koalicija za slobodu medija osudili su danas napade na novinare u Srbiji.

U saopštenju koje je prosledilo udruženje SafeJournalist se navodi da je „ovaj sve veći pritisak nedavno kulminirao fizičkim napadom na novinara Vuka Cvijića i zahtevom za zatvorskim kaznama za novinare KRIK-a i Pištaljke“.

„Pozivamo nadležne institucije da na brz, nezavisan i efikasan način istraže agresiju koju je pretrpio Cvijić, kao i druge nerazjašnjene napade na novinare. Lanac nekažnjivosti za nasilje nad novinarima mora biti prekinut. Pored toga, pozivamo srpske institucije da započnu temeljne istrage o pravnim pretnjama i razviju efikasne mere protiv uznemirujućih tužbi, nadovezujući se na Direktivu EU i Preporuku Saveta Evrope o SLAPP-ovima“, zaključuje se u saopštenju.

SafeJournalists Network mrežu čine Udruženje novinara Kosova, Udruženje novinara Makedonije, Udruženje BH novinari, Hrvatsko novinarsko društvo, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Sindikat medija Crne Gore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari