Mit Romni je na konvenciji republikanaca na Floridi glasovima većine delegata svoje stranke u utorak uveče zvanično izabran za protivkandidata Baraku Obami na novembarskim predsedničkim izborima. Ali u centru medijske pažnje bila je njegova žena En Romni, koja je na konvenciji ispričala vešto osmišljenu, dirljivu, ličnu i porodičnu priču, ne bi li pridobila žene glasače, čija je podrška bila ključna za Obaminu pobedu 2008. U crvenoj haljini od somota, En je uveravala žene: „Možete verovati Mitu“.


„Večeras želim da vam pričam o politici, ne o partiji. Večeras želim da vam pričam o ljubavi“, počela je En Romni svoj dosad najznačajniji politički govor spominjući pitanja koja se smatraju Romnijevom slabijom stranom, poput podrške među ženama i ličnog bogatstva. Govorila je kako joj je suprug pomogao da izađe na kraj sa teškim bolestima – multipleks sklerozom i rakom dojke.

„Pročitala sam negde da smo Mit i ja u braku iz bajke. U pričama koje sam čitala, nikada nije bilo dugih kišnih poslepodneva u kući sa petoro dečaka koji istovremeno vrište. Niti je bilo poglavlja o multipleks sklerozi ili raku dojke. Brak iz bajke? Ne. Mit Romni i ja imamo stvaran brak“, kazala je En.

Obećala je potencijalna prva dama SAD da njen suprug neće doživeti neuspeh, niti će izneveriti narod. „Odvešće nas na bolje mesto, isto kao što me je odveo kući, bezbedno, sa te igranke“, završila je En svoj polusatni govor pozdravljen gromoglasnim aplauzom nakon čega je cela sala bila na nogama. Na binu se potom popeo i Romni obrativši se supruzi: „Moja devojčica“.

Delegati na republikanskoj konvenciji odobrili su i partijsku platformu, koja predviđa poreske olakšice za oživljavanje ekonomije, ukidanje Obaminog zakona o reformi zdravstvene zaštite, ustavnu zabranu abortusa u svim slučajevima, zabranu istopolnih brakova, te oštru imigracionu politiku.

Romni je, pokazuje statistika koja se beleži od 1984, konvenciju počeo sa nižom stopom popularnosti od ijednog kandidata u nedavnoj političkoj istoriji. Najnovije istraživanje Vašington post-ABC njuz pokazuje da čak 51 odsto Amerikanaca negativno gleda na njegovu nominaciju. Na ukupno 35 odsto ispitanika Romni je ostavio pozitivan utisak, dok 50 odsto njih veruje Obami.

Konvencija, koju preko malih ekrana prati desetine miliona gledalaca, za republikance je jedna od najvećih prilika ne samo da se nanese udarac protivniku, već da se do novembra resetuje dinamika kampanje. Petorica sinova bračnog para Romni takođe su angažovani u kampanji u svrhu očeve promocije kao osobe koja nije „jednodimenzionalna“.

Atmosfera u konvencionoj sali, kažu dopisnici, bila je puna entuzijazma na ritualan način – delegati bi negodovali na pomen Obame kao čoveka „tolerantnog prema nacionalnim dugovima, bez dodirnih tačaka sa američkim vrednostima“. Obamine reči snimljene na traci puštane su više puta ne bi li se predsednikove izjave o ekonomiji iskoristile na njegovu štetu.

Konvencija će trajati samo tri dana zbog tropske oluje „Ajzak“ u Meksičkom zalivu. Iz istog razloga je za ponedeljak planirano otvaranje konvencije bilo samo simbolično i završeno za nekoliko minuta. Eksperti ističu da će Romnijev govor, koji će održati danas, biti ključni trenutak kampanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari