O hapšenju Vasa Antića: Poruka režima da će ovako proći svako ko misli i deluje opoziciono 1foto: Printscreen/N1

Samo nedelju dana nakon što je bivši predsednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić pušten iz pritvora u kome je proveo skoro šest meseci, uhapšen je njegov rođeni brat Vaso Antić, kome je u subotu Viši sud u Kraljevu odredio pritvor do 30 dana.

Vaso Antić se tereti za dva krivična dela: utaju poreza i zloupotreba položaja odgovornog lica, a ova dela se odnose na firmu koju je Vaso prodao još pre šest godina, a koja se bavila izvozom voća i povrća.

Nije nezakonito da se i nakon nekoliko godina neko optuži za određena krivična dela, ali zaista je u najmanju ruku simptomatično da tužilaštvo protiv Vasa Antića pokrene istragu, tik po izlasku njegovog rođenog brata iz pritvora.

Ima i dosta sličnosti u hapšenju braće Antić. Obojica su optužena za dela koja se tiču zloupotreba novca, obojici su pretresane kuće, oduzeti telefoni i drugi uređaji, a i Vasu je kao i Novici pritvor određen samo po jednoj tački- uticaj na svedoke, što nije baš uobičajena sudska praksa.

O hapšenju Vasa Antića: Poruka režima da će ovako proći svako ko misli i deluje opoziciono 2
Printskrin N1

Božo Prelević: Nije prvi put da se „puca“ po familiji ili firmama osobe koja se okarakterise kao protivnik vlasti

Advokat Božo Prelević za Danas kaže da je u vesti da je uhapšen brat Novice Antića  već sve nenormalno , odnosno implicira da je Vaso Antić uhapšen zato što je brat lica koji je besmisleno dugo bio u pritvoru za glupost koja mu se stavlja na teret.

„Obaveza svih organa, po zakonu, je da se pritvor svede na najkraću moguću meru ako se pita profesija. Tamo gde se pita politika pritvor mije mera obezbeđenja sprovođenja postupka već odmazda za izneto mišljenje. Nije prvi put da se „puca“ po familiji ili firmama osobe koja se okarakterise kao protivnik vlasti. Ovakva zloupotreba pravosuđa od strane vlasti ima karakter zlostavljanja u prevaspitavanju i vraćanju na „pravi put“ i sama po sebi trebala bi da odvrati druge od sličnog nauma“, navodi Božo Prelević.

On ukazuje da jedina prava reakcija jeste solidarnost građana kao reakcija na slično zauzdavanje pravosuđa i od te reakcije zavisi koliko često će vlast posezati za “prevaspitanjem”.

Borislav Novaković: Vučićev režim je nišanske sprave svog represivnog aparata podesio tako da kinji i zlostavlja svakog opoziciono raspoloženog građana

Narodni poslanik Borislav Novaković za Danas kaže da hapšenje Vasa Antića, rođenog brata Novice Antića, u prvi mah može da se isčita kao afektivna reakcija i odmazda režima Aleksandra Vučića, s obzirom na opozicioni angažman njegovog brata Novice. On kaže da nespori takvo objašnjenje, ali misli da je problem složeniji i slojevitiji.

“ Vučić na svaku kritiku ne reaguje racionalno i kultivisano, nego ostrašćeno i lično. Svako osporavanje ispravnosti njegovog postupanja, Vučić prati izobličenog lica sa neskrivenim prezirom i gađenjem. Iz njegove vizure svaka kritika je zlonamerna, podrivačka i usmerena prema njemu lično“, navodi Novaković.

On napominje da je toga bilo i pre Vučića.

„Bilo je toga i pre Vučića, razlika je samo u tome što je druge političare pre Vučića bes prolazio brzo i nije ostavljao mesta za ono što aktuelni predsednik države radi, a to je pamćenje, zlopamćenje i osveta prema svakom „kritičaru“, pre ili kasnije, snažno i bez milosti. To je nažalost, na pravdi Boga, u danima koji su ostali uza nas osetio i Vaso Antić“, kaže naš sagovornik.

O hapšenju Vasa Antića: Poruka režima da će ovako proći svako ko misli i deluje opoziciono 3
Foto: N1/Printscreen

Novaković kaže da uvek za nekoga nešto može da se pronađe ili izmisli, a da to ovaj režim obilato koristi.

„Vučićev režim je nišanske sprave svog represivnog aparata podesio tako da kinji i zlostavlja svakog opoziciono raspoloženog građana ponaosob. Dovoljno je samo poltronima iz represivnog aparata postaviti večito pitanje naše političke nekulture i bahatosti:“Šta imamo za ovoga ili ovu? A uvek se nešto nađe ili izmisli. Hapšenja Vase Antića je egzemplarno kažnjavanje, za primer drugima. Poruka je jasna – ovako će proći svako ko se usudi da misli, oseća ili deluje opoziciono“, tvrdi Borislav Novaković.

Novaković se osvrnuo na zloupotrebu BIA i policije i naveo da pošto režim ulazi u završnu fazu pojačava represiju, podsećajući da su BIA i policija posle protesta protiv litijuma pozvale na desetine aktivista tretirajući njihovu borbu protiv rudarenja litijuma u Srbiji, kao „nasilno rušenje ustavnog poretka“. On smatra da je to sramna zloupotreba službe što se pokazalo i u slučaju Vasa Antića, jer je
firmalno procesuiran zbog poslovanja porodične firme, a da zapravo strada zbog svog i bratovog opozicionog angažmana.

„Razlog ovakvog delovanja, krije u sebi jedan čisto vučićevski momenat. Vučić voli, želi i potstiče ekstremizam svojih prostalica. On pristalice, pogotovo funkcionere huška na obračun sa opozicijom. Time postiže dva efekta. Prvo, radilalizijući svoje pristalice, on misli da snaži temelje i utvrde svoje vlasti i drugo, presudno važno, fanatizujući svoje sledbenike, terajući sve da se nedvosmisleno stave na njegovu stranu, podstičući ideološki ekstremizam, on ruši sve mostove kojima bi oni delovi SNS-a, koji već sada shvataju da su zatočenici i žrtve njegove sumanute politike, pokušali beg i spas iz političke ludnice koju je Vučić zakatančio. Poruka je jasna: kada budem tonuo ja, potonućete i vi zajedno sa mnom! Političkih koridora za izvlačenje neće biti“, poručuje Borislav Novaković.

Podsetimo, Novica Antić nedavno je pušten na slobodu iz Okružnog zatvora u Novom Sadu, a kako je rekao, u pritvoru je izgubio skoro šest meseci života, a sve zbog toga što je poslodavcu – državi, sa svojim saradnicima stao na žulj.

„Jedino čega sam se zaista plašio je bilo to da li ću, kada izađem, da zateknem roditelje žive i da li će sve biti u redu sa njima“, naveo je Novica Antić za N1.

Novica Antić je krajem februara uhapšen zbog sumnje da je učinio proneveru, a pored Antića tom prilikom su privedeni i potpredsednik sindikata Duško Tolmač, kao i generalni sekretar Predrag Jevitć.

Novica Antić osumnjičen je zbog pronevera pošto je, navodno, doneo odluke kojima se Predragu Jevtiću neosnovano isplaćuje 3,5 miliona dinara. Takođe, pod sumnjom je da je preuzimao telefone i tehniku sindikata i dalje prodavao čime je oštetio sindikat za preko 1,5 miliona. Zatim, Dušku Tolmaču isplaćeno je oko 700.000 dinara na ime pozajmica suprotno aktima sindikata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari