O optužnici za ubistvo Danke Ilić: Sporni nedostatak materijalnih dokaza i nerasvetljena smrt osumnjičenog 1foto: M.M./ATAImages

Više javno tužilaštvo u Zaječaru je u utorak podiglo optužnicu protiv osumnjičenih za ubistvo devojčice iz Bora Danke Ilić. Oni se u optužnici terete za teško ubistvo u saučesništvu, dok se otac jednog od osumnjičenih tereti za neprijavljivanje krivičnog dela i učinioca kao i za pomoć posle izvršenog krivičnog dela.

Više javno tužilaštvo u Zaječaru je podiglo optužnicu u „pet do 12“, jer da se sa njom čekalo još par dana, okrivljeni bi morali, po sili zakona, da budu pušteni iz pritvora.

Iako je optužnica na kraju podignuta, ovaj slučaj je daleko od svog epiloga. Optužnica najpre mora biti potvrđena od strane Višeg suda u Zaječaru, kako bi sudski postupak počeo.

Predrag Milovanović
Tuzilac Predrag Milovanović
Foto: BETAPHOTO/LILIT ANDRIC/DS

Predrag Milovanović: Slučaj smrti osumnjičenog u pritvoru Damoklov mač „nad glavom“ postupka

Član Udruženja tužilaca Srbije Predrag Milovanović za Danas kaže da je kompleksnost i složenost predmeta napravila velike probleme postupajućem tužiocu, zbog čega ne čudi zašto je do kraja koristio mogućnost istražnog pritvora od šest meseci.

„Očigledno je postojala potreba da se pribavi što je moguće više pravno relevantnih dokaza, a posebno u nedostatku materijalnih dokaza i postojanju jednog priznanja datog u tužilaštvu. Otuda moja teza da ne bih voleo da sam u koži postupajućeg tužioca, koji je na osnovu malog korpusa dokaza morao da donese ovu tužilačku odluku“, kaže Milovanović.

On objašnjava koji su dalji koraci kada je u pitanju odlučivanje o ovoj optužnici.

„Podignuta optužnica se dostavlja vanpretresnom veću Višeg suda u Zaječaru. Ono treba najpre da utvrdi da li je ona propisno sastavljena, za šta postoji rok od tri dana. Sud takođe može da utvrdi i da, iako je propisno sastavljena, ne može odlučiti o njoj, jer činjenično stanje stvari nije dovoljno razjašnjeno i tada optužnicu može vratiti na dopunu istrage“, objašnjava Milovanović.

Tužilac naglašava da i kada sud potvrdi optužnicu, to ne znači da je „kraj“ jer optuženi imaju pravo žalbe.

„Ono što sud još može da uradi je da odbaci optužnicu ili da obustavi krivični postupak, ali treba napomenuti da se to izuzetno retko dešava. Međutim, ono što će sud prvo da preduzme, a što je odvojeno od postupka potvrde optužnice, jeste odlučivanje o pritvoru koji je predložen u optužnici“, navodi naš sagovornik.

Što se tiče slučaja sumnjive smrti u policijskoj stanici brata jednog od optuženih, Milovanović kaže da će to negativno uticati na dalji postupak.

„Moj utisak je da će taj slučaj biti neka vrsta Damoklovog mača ‘nad glavom’ ovog postupka“, smatra tužilac.

O optužnici za ubistvo Danke Ilić: Sporni nedostatak materijalnih dokaza i nerasvetljena smrt osumnjičenog 2
Foto: Privatna arhiva

Predrag Simonović: Brže se rasvetlilo ubistvo deteta nego smrt jednog od ključnih svedoka u policijskoj stanici u Boru

Bivši policijski inspektor koji je radio na rasvetljavanju ubistva novinara Slavka Ćuruvije, major u penziji Predrag Simonović, za Danas kaže da je ova tragedija, koja je uznemirila građane Srbije, još jednom pokazala u kakvom se stanju nalazi MUP Srbije, kao i da se neodmerenim i netačnim izjavama, koje su plasirane građanima, na svaki mogući način pokušano da se prikriju propusti u istrazi.

„Nakon što je tužilaštvo podiglo optužnicu par dana pre isteka roka od šest meseci, činjenice ukazuju da se brže rasvetlilo ubistvo deteta nego smrt jednog od ključnih svedoka u PU Bor. Još jednom smo videli da je Sektor unutrašnje kontrole nedodirljiv za bilo kakve kritike, od izjava da su nadležnom tužilaštvu dostavljali samo parcijalne delove izveštaja, pa do toga  da im treba više meseci da završe istragu koja je poprilično jasna“, kaže Simonović.

On napominje da ne treba zaboraviti da kontrolu rada Sektora unutrašnje kontrole u prvom stepenu vrši ministar, a u drugom Skupština Srbija, te da je SUK direktno nadležan ministru. Takođe kaže de je indikativno da je Uprava kriminalističke policije u Bor poslala nekoliko visoko rangiranih oficira koji su rukovodili akcijom.

„Na jednoj od televizija pojavio se snimak iz Bora gde sam prepoznao jednog od pomoćnika načelnika UKP-a koji je bio na licu mesta, ograđujem se ako je u pitanju neki stari snimak. U svom radnom veku radio sam i na rasvetljavanju slučajeva otimica i ubistava, i dobro znam kako to izgleda na terenu kao i koliko se policijski službenici trude i daju sve od sebe da rasvetle slučaj. Pretpostavljam kad dođe vrh UKP-a u neku policijsku upravu sa zadatkom da rukovodi slučajem, da se od tog momenta pripadnici policijske uprave retko šta pitaju i smeju da postupaju bez direktne naredbe“, objašnjava Simonović.

On dodaje da bi bilo interesentno kada bi se nadležno tužilaštvo oglasilo o tome da li je SUK dostavio izveštaj o pripadnicima UKP-a koji su bili na licu mesta i šta su oni tačno tamo radili, odnosno da li su bili angažovani pre nego što je ključni svedok podlegao povredama ili posle.

„Nisam siguran ni da li je u konkretnom slučaju branjenik porodice pokojnog svedoka podneo pritužbu na rad SUK-a po kojoj bi moralo da postupa radno telo koje formira ministar lično. Takođe, u ovom momentu ne znamo šta piše u optužnici, prikipljanje kojih dokaza je  iziskivalo ovoliko vremena i koji su sve materjalni dokazi prikupljeni“ kaže Predrag Simonović za Danas.

Advokat optuženog: Šest meseci ne mogu da dobijem obdukcioni nalaz

Advokat Radoslava Dragijevića koji je takođe obuhvaćen optužnicom, a koji je otac optuženog ali i pokojnog brata optuženog koji je preminuo u policiji u Boru, kaže za Danas da već šest meseci pokušava da dobije obdukcioni nalaz, jer njegov branjenik na to ima pravo kao član porodice, ali da ga Više javno tužilaštvo u Nišu odbija.

„Ja sam nekoliko puta slao zahtev VJT u Nišu da nam omogući uvid u obdukcioni nalaz, ali prvo nisam dobijao odgovor. Tek danas mi je stigao odgovor od VJT u Nišu u kojem piše da oni nisu u mogućnosti da mi dostave obdukcioni nalaz u ovoj fazi istrage, jer Radoslav još uvek nije saslušan. Zaista ne znam zašto već šest meseci nisu saslušali mog branjenika i ja ću sada poslati dopis da on bude što pre saslušan kako bi konačno dobili obdukcioni nalaz“, kaže Jovanović.

O optužnici za ubistvo Danke Ilić: Sporni nedostatak materijalnih dokaza i nerasvetljena smrt osumnjičenog 3
Foto: Miljko Stojanović

Advokat i predsednik gradskog odbora Narodnog pokreta Srbije u Zaječaru Goran Kavčević za Danas ističe da je bilo očekivano da će optužnica biti podignuta, jer je javnost izuzetno uznemirena ovim slučajem, ali ističe da je veoma loše što su najviši državni zvaničnici olako davali izjave za medije.

„Tu pre svega mislim na predsednika Srbije Aleksandra Vučića i tadašnjeg ministra policije Bratislava Gašića. U predistražnom i istražnom postupku jedini koji je ovlašćen da daje izjave o istrazi je postupajući javni tužilac. Tužilaštvo treba da radi svoj posao, a ne da se od ovog tragičnog slučaja pravi senzaciolizam i neka vrsta rijaliti programa“, kaže advokat Kavčević.

I on se poput ostalih sagovornika osvrnuo na smrt brata osumnjičenog.

„Ono što prati ovaj slučaj je misteriozna smrt u policiji u Boru koja se još uvek nalazi pod velom tajne. Ta misteriozna smrt je nastupila u danima kada se načelnik UKP-a Ninoslav Cmolić bavio mentalnim sklopom dela populacije Timočke krajine umesto da se bavio onim što se dešava u policijskoj upravi u Boru.

O optužnici za ubistvo Danke Ilić: Sporni nedostatak materijalnih dokaza i nerasvetljena smrt osumnjičenog 4
foto FoNet Milica Vučković

Ni advokat Božo Prelević nije preveliki optimista kada je ovaj slučaj u pitanju.

„Teško je bilo šta reći bez optužnice ali moguće je da je podignuta na osnovu prethodnog priznanja. Takva optužnica će biti podvrgnuta potvrđivanju prvo suda pa primedbi branilaca kroz odgovor na optužnicu. U svakom slučaju veliki problem za sud i za odbranu“, kaže Prelević za Danas.

Prema Zakonu o krivičnom postupku, ukoliko optužnica bude potvrđena od strane suda, predsednik veća Višeg suda u Zaječaru će imati rok od 30 dana da zakaže pripremno ročište kojim će ujedno i početi suđenje za ubistvo devojčice iz Bora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari