Dobro za popunu rezervnog kadra ili "dimna bomba" zbog "davanja Kosova": O Vučićevoj saglasnosti za vojni rok 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Dok jedan deo sagovornika Danasa smatra da je služenje vojnog roka od 75 dana dobro makar za popunu rezervnog kadra i motivacija za buduću profesionalnu službu ali nedovoljno za pravu vojnu obuku, drugi tvrde da je to diletantizam, populizam zarad golog opstanka na vlasti i „dimna bomba” zbog upravo „poklonjenog Kosova”.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je, kao vrhovni komandat i predsednik republike, potpisao svoju saglasnost za obavljanje redovnog vojnog roka u trajanju od 75 dana.

– Želim da verujem da će Vlada Srbije usvojiti tu odluku. Želim da verujem da svi razumete koliko nam je potrebna jaka vojska, koliko ćemo još morati da kupujemo naoružanja, da pravimo, stvaramo“, rekao je Vučić na promociji najmlađih potporučnika Vojske Srbije, svečanosti koja se održava ispred zgrade Skupštine Srbije, a preneo Danas.

On je takođe dodao i da nije želja Srbije da bilo koga napada niti će to činiti:

– Naša je želja da odvratimo sve one koji nam svakog dana besomučno prete, poručio je on.

Dobro za popunu rezervnog kadra ili "dimna bomba" zbog "davanja Kosova": O Vučićevoj saglasnosti za vojni rok 2
Foto: Screenshot/Danas/Vi pitate

Za vojnog analitičara Aleksandra Radića to nije nikakvo iznenađenje.

– Potvrda te i takve odluke čekala se već dugo. Problematično je njegovo trajanje, jer bi javno mnjenje teško prihvatilo duži vojni rok. A, to je minimalno svrsishodno trajanje obuke. Šteta je što trajanje vojnog roka nije duže, jer onda bi smo imali vremena da iskoristimo tako obučen kadar za popunu jedinica koje „trpe” zbog manjka ljudstva. Ovako, obukom rešava se samo problem podmlađivanja rezerve, ceni Radić za Danas.

Da je u pitanju dobra odluka smatra i Zoran Dragišić, profesor Fakulteta bezbedonsti u Beogradu.

Dobro za popunu rezervnog kadra ili "dimna bomba" zbog "davanja Kosova": O Vučićevoj saglasnosti za vojni rok 3
Foto: Medija centar

– Mislim da je dobro što će mladići u Srbiji prolaziti tu vojnu obuku od 75 dana koja će učiniti da se ojačaju rezerve snage Vojske Srbije. Takođe takva odluka njeno sprovođenje će možda i podići interesovanje kod onih koji prođu takvu obuku za eventualnu, buduću profesionalnu vojnu službu, kaže on.

Pak, Petar Bošković iz Pokreta Srbija Centar, dugogodišnjeg načelnika Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane misli potpuno drugačije.

Dobro za popunu rezervnog kadra ili "dimna bomba" zbog "davanja Kosova": O Vučićevoj saglasnosti za vojni rok 4
Foto: Demostat

– Vojnički gledano ovo je diletantizam jer time neće popuniti Vojsku Srbije a ni dobiti obučene vojnike sa ličnim specijalnostima. Ovo je jednostavno, politička dimna bomba da se ne vidi kako je upravo on poklonio Kosovo zarad opstanka na vlasti, vojnički je kratak Bošković u izjavi za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari