Sve zastave u Makedoniji su u ponedeljak u ponoć spuštene na pola koplja zbog smrti njenog prvog predsednika Kire Gligorova, a jučerašnji dan je u toj bivšoj jugoslovenskoj republici odlukom vlade proglašen danom žalosti. Gligorov (94) je sahranjen juče u 13 sati u Aleji velikana groblja Butel u Skoplju, i telo mu je položeno u istu grobnicu u kojoj je sahranjena i njegova supruga Nada, koja je preminula 2009. godine.


Poslednja želja Gligorova bila je da se pogreb obavi u krugu porodice bez državnih počasti. Juče u 11 časova održana je komemoracija u makedonskom Sobranju, a sat vremena ranije komemoracija u opozicionoj političkoj stranci Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) čiji je član svojevremeno bio Gligorov. Predsednik SDSM Branko Crvenkovski je istakao da je ličnost Gligorova „istorija Makedonije koja povezuje dva stuba suverenosti i državnosti: ASNOM 1944. i 8. septembar 1991“ – kada je Makedonija, krajem Drugog svetskog rata, odlučila da postane republika Jugoslavije i kada je, posle raspada Jugoslavije, proglasila nezavisnost.

– Za dvadeset godina koliko smo sarađivali i bili prijatelji, prošli smo kroz mnogo i dobrih i loših trenutaka. Gligorov je bio demokrata i vizionar još 1990-ih godina kada su ga napadali da je ‘jugonostalgičar’.., da je ‘prodao naziv’ (Makedonije) zbog kompromisa s kojim je zemlja ušla u Ujedinjene nacije, da ‘nije hrabar’ što je dozvolio da JNA izveze tenkove iz Makedonije. On je na sve napade mirno odgovarao da ljudski život nema cene, rekao je Crvenkovski na komemoraciji.

Iako je državni vrh predložio da Gligorov bude sahranjen uz najviše državne i vojne počasti, njegova porodica je insistirala da on bude sahranjen u krugu porodice i najbližih prijatelja. Saučešće porodici Gligorova izrazili su i presednik Makedonije Đorđe Ivanov, premijer Nikola Gruevski, lider Demokratske unije za integracije Ali Ahmeti i drugi, kao i predsednik Srbije Boris Tadić i Hrvatske Ivo Josipović, državna sekretarka SAD Hilari Klinton, bivši predsednici Hrvatske i Slovenije Stipe Mesić i Milan Kučan i drugi politički lideri iz sveta i regiona.

O smrti Gligorova izvestili su i regionalni i svetski mediji. Makedonska vlada je u ponedeljak održala vanrednu sednicu na kojoj je dogovoreno da Gligorov bude ovekovečen u Muzeju voštanih figura u Skoplju. Tamo će biti predstavljen kako je izgledao u vreme kada je bio član Prezidijuma ASNOM-a 1944. godine.

Gligorov je umro prirodnom smrću 2. januara u 22 sati. Rođen je u Štipu 3. maja 1917. godine; bio je presednik Makedonije u dva mandata od 1991. do 1999. godine, kada se povukao iz političkog života i posvetio se publicistici. Preživeo je pokušaj atentata 1995. godine u kojem je izgubio oko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari