Na Sajmu hrane koju proizvode mladi u Novom Bečeju našle su se i tri opštine iz Braničevskog okruga-Petrovac na Mlavi, Kučevo i Žagubica.

Državni sekretar za omladinu Nenad Borovčanin otvorio je ovaj Sajam i pozvao da mlade da pokreću i jačaju svoju poljoprivrednu proizvodnju i podstiču omladinski aktivizam u ruralnim sredinama. Kako se navodi u saopštenju Ministarstva omladine i sporta, Borovčanin je pozvao mlade da nastave da rade na očuvanju tradicije i omladinskog ruralnog turizma. On je mladima poručio i da treba da se udružuju i uključe u osnivanje Asocijacije ruralne omladine Srbije radi planiranja i sprovođenja zajedničkih razvojnih inicijativa i predstavljanja Srbije u inostranstvu.

Među mnogobrojnim izlagačima svoj štand imala je i opština Petrovac na Mlavi. Svoje proizvode, hranu i običaje mnogobrojnim posetiocima predstavili su meštani Kladurova i članice Udruženja žena iz ovog naselja „Zlatne ruke ‘’. -Naše udruženje žena predstavilo je hranu iz stare domaće kuhinje, počev od slanih pa do slatkih jela i specijlaiteta, izjavila je članica Udruženja Zorica Petrović. Postojimo kao Udruženje od 2009.godine i od tada stalno smo na raznim sajmovima i takmičenjima gde predstavljamo našu hranu i običaje iz našeg Mlavskog kraja. U Kladurovu imamo i Etno kuću koju smo mi žene iz Udruženja uredile i koju predstavljamo našim posetiocima, a održavamo i tradiciuonalnu manifestaciju gde se takmiče majstori u pripreamnju čuvenog vlaškog specijaliteta žmare i ona traje već pet godina. Pored jela i drugih proizvoda, ove smo predstavili i običaj čuvanja deteta od strane majki koje gde god su išle sa sobom su nosile kolevku u kojoj se nalazila beba Naše Udruženje u Kladurovu broji 25 žena. Veliko interesovanje pored hrane i drugih proizvoda sa štanda iz Kladurova privlaio je i vlaški specijalitet žmare koje je probao i Nenad Borovčanin. Žmare su malo poznati vlaški specijalitet van opštine Petrovac na Mlavi i za njegovo spremanje potrebno je provesti 16 sati pored vatre, uz stalno mešanje kukuruznog brašna, ovčijeg mesa i luka. Ovaj specijalet se u našem selu priprema kada su praznici, slave ili zavetine, priča .Miladin Sulimanović, majstor za žmare iz Kladurova.

Opština Petrovac na Mlavi i naselje Kladurovo jedni su od 18 mini projekata „Mladi i selo’’ koji realizuju Centar za unapređenje preduzetništva mladih i Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije. Ovaj projekat predstavlja podsticaj poljoprivredne proizvodnje, očuvanja tradicije i razvoja omladinskog ruralnog turizma u Srbiji.

Opština Kučevo imala je svoj štand a mnogobrojnim posetiocima, naročito mladima koji su bili najbrojniji, predstavili se domaćica Slavica Ninković iz Neresnica sa starim jelima iz ovog kraja, porodica Valerije Belić i Zvonka Lazića iz Mišljenovca koji su na štandu izložili livadski med, kozji sira i domaću rakiju, a koradžijska radnja vlasnice Mirjane Vinkić iz Kučeva kore za pitu proizvedene na tradicionalni način.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari