Region Srema po broju nezaposlenih je na prvom neslavnom mestu u Republici, podaci su koji se čuju na ovdašnjem Tržištu rada. Zato valjda i svaki sajam zapošljavanja bude masovno posećen jer se otvara šansa da se smanji raskorak između velikog broja nezaposlenih s jedne strane i poslodavaca koji traže adekvatan kadar s druge strane.

Region Srema po broju nezaposlenih je na prvom neslavnom mestu u Republici, podaci su koji se čuju na ovdašnjem Tržištu rada. Zato valjda i svaki sajam zapošljavanja bude masovno posećen jer se otvara šansa da se smanji raskorak između velikog broja nezaposlenih s jedne strane i poslodavaca koji traže adekvatan kadar s druge strane. U organizaciji Opštine Inđija i nacionalne službe zapošljavanja nedavno je ovde održan prvi sajam zapošljavanja.

Posao dobilo 13 odsto učesnika sajmova zapošljavanja

Misija Nacionalne službe zapošljavanja je povećanje konkurentnosti nezaposlenih lica, kao i njihovo zapošljavanje kroz sistem mera aktivne politike zapošljavanja, a sajmovi su jedna od takvih mera. U prošloj godini organizovali smo 100 sajmova zapošljavanja u Srbiji na kojima je učestvovalo 34.000 nezaposlenih . Rezultat direktnog susreta ponude i tražnje u ovom posebnom vidu posredovanja je taj da je 13 odsto učesnika sajmova zaposleno. Inače, u Sremu je ovo sedmi sajam zapošljavanja. Na prethodnim je učestvovali 2.100 nezaposlenih, a 400 njih je našlo posao, što čini više od 18 odsto, kaže direktorica Nacionalne službe zapošljavanja filijale Sremska Mitrovica Radmila Jadranski i dodaje da je u Sremu, prema najnovijim podacima nezaposlenih 45.500 što je značajno smanjenje u odnosu na prethodne godine. Ona je rekla i da je Opština Inđija dobar primer angažovanja lokalne samouprave u rešavanju problema nezaposlenih.

Sam naziv manifestacije-Dani karijere govori da je ova manifestacija bila namenjena, pre svega, mladim ljudima, mada je među posetiocima bilo i onih u zrelom dobu koji su se interesovali za posao.Učešće na prvom sajmu u Inđiji uzele su 22 firme, a najveća gužva je bila oko štanda Henkela, potom oko Izoterm plama, koji planira otvaranje fabrike za jesen, a radnike su tražile i firme poput VANKO, KDSS, Tera prodakšn, Gas Teh, Gombit, Graditelj…
– U vremenu u kojem živimo dug je put od donošenja odluke da se krene u investiciju, pa do početka proizvodnje i otvranja novih radnih mesta. Zahvaljujući jasnoj viziji i planu razvoja, Opština Inđija je obezbedila najviše direktnih domaćih i stranih investicija u Srbiji. Predstavnici tih firmi koje investiraju u Inđiju su bili na ovoj sajamskoj manifestaciji. Činjenica je da imamo veliki broj neobrazovane populacije, kadrovsku strukturu koja ne odgovara zahtevima tržišta i sa kojom se ne može u ekonomski razvoj. Edukacija, doškolovavanje, prekvalifikacija su jedan od načina radnog osposobljavanja nezaposlenih i put do zaposlenja. U tu svrhu smo otvorili Edukativni centar pri Odeljenju za privredu i lokalni ekonomski razvoj, osavremenili Poslovno-obrazovni centar, doveli u naš grad nekoliko fakulteta kako bismo procenat od 6,5 odsto visokoobrazovanih podigli na nivo od 10 do 15 odsto u narednih deset godina. I tada kada završimo fakultete ne znači da sve znamo, moramo se stalno usavršavati i ulagati u sebe-bio je komentar prvog čoveka Inđije Gorana Ješića, koji je najavio da će u toku ove i naredne godine u Inđiji biti otvoreno 1.700 novih radnih mesta.
Ovaj podatak ohrabruje s obzirom na to da zvanična statistika kaže da u Sremu posao traži blizu pedeset hiljada lica, a u inđijskoj opštini sada posao traži 7.600 osoba, što je za hiljadu manje nego lane. Međutim, procene su da stvarno nezaposlenih u inđijskoj opštini ima 5.500 osoba. Stoga se u ovoj sremskoj opštini preduzimaju konkretne akcije kako bi se stopa nezaposlenisti što više smanjila. Delovalo se u više pravaca -od privlačenja domaćih i stranih investitora do planiranja sredstava u budžetu za subvencioniranje kamatnih stopa za kredite namenjene privredi. Tu su i takozvani krediti za početnike, subvencije pokrajine za nove tehnologije, otvaranje edukativnog centra za obuku kadrova za potrebe fabrika u izgradnji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari