Da li iza famoznog sajta "Kopaćemo" stoji nekadašnji vlasnik portala "Telepromter" Danilo Daničić? 1Plakat Printskrin Iks

Veliku pažnju javnosti izazvao je novoosnovani pokret „Kopaćemo“ kao i njihov sajt Kopacemo.com. Ovaj pokret će se, kako navode, u budućnosti baviti promocijom i zagovaranjem projekta „Jadar“.

Kada se uđe na sajt ovog pokreta može se pročitati kako su oni nezavisni građanski pokret koji se zalaže za otvaranje rudnika jadarita, da je jadarit naš ponos, a jedan od glavnih slogana im je „Kopali smo. Kopamo. Kopaćemo.“

Međutim, osim što se na sajtu može pročitati da je ovaj pokret osnovan za promovisanje rudnika litijuma, sve ostalo je pod velom tajne.

Pokret nije registrovan u APR-u, na sajtu nema ni jednog imena, niti se zna ko je osnivač ovog pokreta.

Jedino piše da su anonimni, jer se trenutno plaše za svoje živote zato što se, prema njihovim rečima, svakome ko se zalaže za ovaj projekat stavlja meta na čelo.

Nakon pojave ovog sajta, na društvenim mrežama se povela polemika oko toga ko iza njega i pokreta stoji. U međuvremenu su osnivanje ovog pokreta javno na društvenim mrežama pohvalili ljudi bliski vlasti kao što je narodni poslanik SNS-a Vladimir Đukanović, jedan od najglasnijih zagovarača projekta „Jadar“.

Da li iza famoznog sajta "Kopaćemo" stoji nekadašnji vlasnik portala "Telepromter" Danilo Daničić? 2

„Danas“ je došao do IP adrese sajta, kao i do podatka da je on registrovan u Sjedinjenim Američkim Državama u državi Arizona. Međutim, registrovan je bez ličnih podataka i hostovan je preko Cloudflare-a takođe u SAD.

Iako je na ovom sajtu sakriveno ime i prezime osnivača, a sam pokret se vodi kao anoniman, jedno drugo udruženje „Jadar i ti“ je dosta transparentnije, a bavi se identičnim stvarima kao i pokret „Kopaćemo“.

Da li iza famoznog sajta "Kopaćemo" stoji nekadašnji vlasnik portala "Telepromter" Danilo Daničić? 3
Foto: Screenshot

Između ove dve organizacije postoje stvari koje ih nedvosmisleno povezuju, kao što je promocija rudarenja litijuma,  ali se u nečemu ipak razlikuju.

Udruženje „Jadar i ti“ je  za razliku od „Kopaćemo“ registrovano u APR-u . Kao zastupnik ovog udruženja pojavljuje se izvesni Danilo Daničić.

Danilo Daničić je nekadašnji vlasnik ugašenog portala „Telepromter“, koji je važio za kritički nastrojen portal prema režimu Aleksandra Vučića. U to vreme (do 2015. godine) Danilo se prezivao Redžepović, a nakon što je od protivnika režima postao pristalica istog, promenio je prezime u Daničić.

Ono što povezuje ova dva udruženja je vreme osnivanja ali i sajtovi koji se nalaze na istom serveru.

Udruženje „Jadari ti“ je osnovano 13. avgusta ove godine, dok je sajt „Kopaćemo“ registrovan 27. avgusta. Ono što je još zanimljivo je i sam izgled ova dva sajta. Uz manje kozmetičke razlike , oni prilično liče kako po samom vizualnom izgledu tako i po načinu funkcionisanja.

Da li iza famoznog sajta "Kopaćemo" stoji nekadašnji vlasnik portala "Telepromter" Danilo Daničić? 4

Pošto su korisnici društvenih mreža takođe pronašli vezu između ova dva sajta, sajt udruženja „Jadar i ti“ je danas volšebno izbrisan, ali i dalje postoji na internetu u elektronskoj arhivi.

Ostaje nejasno čemu anonimnost pokreta „Kopaćemo“, naročito ako se uzme u obzir da na njihovom sajtu piše kako će za sada ostati anonimni, jer se plaše za svoje živote, ali da će vrlo brzo otkriti svoj identitet.

Moguće je da predviđaju da će „opasnost“ uskoro nestati.

Danilo Daničić ex Redžepović je zbog velike zainteresovanosti javnosti i povezivanja njegovog imena sa ova dva sajta i udruženja izbrisao svoj broj telefona sa društvenih mreža, tako da nismo bili u mogućnosti da ga kontaktiramo povodom ovih navoda.

Međutim, Daničić je za portal Raskrikavanje  rekao da ne zna o čemu se radi i negirao da je vlasnik sajta.

„Ne znam šta mi ovo pokazuješ. (…) Nemam pojma kakvi su serveri i gde su. (…) Nisam admin tih servera pa pojma nemam”, rekao je i optužio novinara da „forsira narativ koji je zamislio”.

Tvrdio je i da je njegovo udruženje potpuno suprotno po ciljevima od Pokreta Kopaćemo.

„Ideja nam je bila da pokrenemo ekološku organizaciju za zdravu životnu sredinu i borbu protiv rudnika litijuma. Tu je sve jasno i javno”, naglasio je Daničić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari