Usred javne razmene ni malo ljubaznih reči između kontroverznog gubernatora Odese, bivšeg predsednika Gruzije Mihaila Sakašvilija i premijera Ukrajine Arsenija Jacenjuka, na zvaničnom sajtu ukrajinskog predsednika Petra Porošenka pojavila se peticija koja poziva da se Sakašvili, odnedavno ukrajinski državljanin, postavi za novog premijera Ukrajine.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Za samo 24 časa od postavljanja, peticiju je potpisalo 12.000 ljudi, dok ukrajinski propisi zahtevaju da u krajnjem roku od tri meseca bude prikupljeno 25.000 tih potpisa, a da bi predsednika Ukrajine obavezivali da zahtev iz peticije uzme u razmatranje.

Mada je Petro Porošenko požurio da zvanično i javno minimizira značaj svađe između Sakašvilija i Jacenjuka, malo ko u Ukrajini i zainteresovanom bližem inostranstvu veruje da je sukob slučajan i malo ko sumnja da iza njega ne stoji sam Porošenko. Naprotiv, veruje se da Sakašvilijevom prozivkom Jacenjuka pozicija Porošenka dalje jača. I da bi njegova ambicija mogla da bude da, posle UDAR-a Vitalija Klička, njegov Blok Petra Porošenka proguta i Jacenjukov Narodni front.

Gubernator Odese Mihail Sakašvili u nekoliko je nedavnih intervjua optužio ukrajinskog premijera Arsenija Jacenjuka da donosi odluke u korist oligarha, pre svega Igora Kolomojskog a onda i Rinata Ahmetova, i time ne samo da ometa ispunjavanje glavnog Sakašvilijevog zadatka koji je borba protiv korupcije nego tu korupciju hrani. Jacenjuk je u svoj kabinet vratio suspendovanog direktora Državne avio službe Denisa Antonjuka, koga je Sakašvili optužio da privileguje „Međunarodne aviolinije Ukrajine“, firmu monopolistu na ukrajinskom avio-tržištu, koja je pod kontrolom Kolomojskog i nanosi štetu ukrajinskoj državi. Pre nego što je dobio državnu funkciju, Antonjuk je bio direktor te firme. „Za poslednjih godinu dana ove vlade, ovog premijera, šteta naneta državnim firmama računa se na više od 100 miliona grivni“, rekao je Sakašvili u jednom intervjuu koji je izazvao oštre reakcije pre svega oligarha Kolomojskog.

Da je Ukrajina poprište borbe interesa svojih mnogobrojnih oligarha, koji su svrstani u razne interesno-političke grupacije, i da su se dosad samo te grupe smanjivale na vlasti, nije nikakva novost. Igor Kolomojski, koji je posle ukrajinskog Majdana bio postavljen za gubernatora Dnjepropetrovske oblasti, prvi je uticajniji oligarh koji je došao pod udar ukrajinskog predsednika Porošenka, čije firme kontrolišu tržište konditorskih proizvoda ne samo u Ukrajini.

Porošenko je odlučno prekratio ambicije Kolomojskog u naftnoj industriji Ukrajine. Kolomojski, koji je pre toga bio na verbalnom i finansijskom udaru (likvidirana mu je banka u Moskvi) ruskog predsednika Vladimira Putina brzo se povukao iz sukoba sa Porošenkom i nije ni previše ni dugo koristio usluge svoje paravojske. On je Sakašvilija nazvao „prljavim slinavim narkomanom“ i „psom bez korpe koji ujeda“ i da ga kao sve takve pse „treba uspavati“ ili „uz plaćanje pouzećem isporučiti Gruziji da odgovara za one koje je tamo ujeo“. Verovatno zato što je Sakašvili u svojim komentarima optužio Kolomojskog da „kao i Putin ometa postojanje ukrajinske države“, Kolomojski je najavio da će svoju čast braniti na sudu. Jacenjuk je Sakašvilija optužio da je lažljivac, na šta ga je ovaj pozvao da ne gubi vreme njega optužujući nego da ili ubrza i produbi reforme ili da posao premijera prepusti nekome ko će to hteti i moći.

Mada je samom sebi priznao posedovanje kvaliteta za to potrebnih, Sakašvili je demantovao svoju ambiciju da postane ukrajinski premijer. Komentatori u Moskvi, gde je izrazito omražen, i u Kijevu, nisu načisto sa tim koliko je realno to kadrovsko rešenje. Ma koliko to rešenje njima izgledalo karikaturalno, ne zaboravljaju da je Sakašvili američki čovek, a da u Kijevu u mnogo čemu odlučujuću reč imaju Amerikanci. Gubernator Odese je Porošenka pohvalio što je rizikovao dovodeći na ključne državne funkcije strance jer se to, rekao je pokazalo, kao dobro.

Saakašviliju, koji se u Gruziji optužuje za mnogo šta, od ranije se priznaje da se u vreme njegove vlasti Gruzija uspešno borila sa korupcijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari