Planinarsko društvo „Vidlič“ iz Pirota povodom Dana čistih planina organizovalo je ekološku akciju čišćenja brda Sarlah nadomak grada i Stare planine, i u te dve akcije sakupljen je ceo kamion otpada. U ovim ekološkim akcijama učestvovalo je oko 200 mališana iz Predškolske ustanove „Čika Jova Zmaj“, učenici osnovnih škola „Vuk Karadžić“ i „8. septembar“, srednje stručne škole i gimnazije, i pirotski planinari.

Sekretar PD „Vidlič“ Goran Mančić kaže da su najmlađi ekolozi iz Predškolske ustanove čistili planinu Sarlah, dok su đaci osnovnih i srednjih škola čistili Staru planinu.

– U Parku prirode Stara planina čistili smo potez od sela Dojkinci do ulaza u Arbinje pored Dojkinačke reke. Svi smo bili veoma začuđeni količinom otpada koji smo nalazili svuda iznad Dojkinaca u ovom netaknutom delu Stare planine. Osim plastičnih flaša i kesa, na terenu smo nailazili na stare šporete i traktorske gume bačene u reku. Bilo je i raznog drugog otpada koji nije razgradiv i koji ostavlja strašne posledice po životnu okolinu. Đubretom smo napunili jedan kamion i sve je to odvezeno na gradsku deponiju. Cilj ove akcije je bio da pokažemo kako se treba odnositi prema prirodi i da ujedno poručimo brojnim izletnicima koji pohode Staru planinu da smeće ne ostavljaju u prirodi nego bace u kontejnere u gradu – kaže Mančić.

Učenici i profesori kažu da su na terenu nalazili hrpe smeća, plastičnih flaša i kesa, što ugrožava Park prirode Stara planina.

– Staru planinu koja je veoma lepa, ako se ovako nastavi brzo ćemo uništiti i ona će postati smetlište – kažu učesnici ove akcije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari