Salapura : Svaki peti Zrenjaninac vakcinisan 1Zrenjanin Foto: M.P.

U Zrenjaninu je pre mesec dana, na poziv lokalne samouprave, počela masovna vakcinacija zaposlenih u javnim ustanovama a sada je mobilizacija za vakcinaciju usmerena na preduzeća.

Razgovori sa preduzećima su u toku a fokus zdravstvenih radnika, kažu u Zavodu za javno zdravlje Zrenjanin, biće zaposleni koji se do sada nisu dovoljno informisali niti prijavili za vakcinaciju.

Trenutno je u Zrenjaninu aktivno 487 slučajeva obolelih od korone dok je u prethodnom danu registrovano 30 novoobolelih. Iako skok nije drastičan, primetan je porast obolevanja, kažu nadležni.

– Pripremajući se za treći pik obezbedili smo, uz pomoć Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, dodatna kiseonička mesta, imamo dovoljan broj kreveta i medicinskog osoblja i trenutno je tamo smešteno 56 pacijenata obolelih od kovida. Svaki dan ti kapaciteti se popunjavaju i možda ćemo doći u situaciju da otvorimo i treće infektivno odeljenje – izjavio je gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura.

Prema njegovim rečima, gotovo svaki peti građanin Zrenjanina je vakcinisan, a revakcinisano je 7449 Zrenjaninaca. Angažovani su i mobilni timovi koji rade po selima.

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin, u srednjobanatskom okrugu distribuirano je više od 41.000 doza vakcina četiri proizvođača, 31.000 doza Sinofarm vakcine, 4.000 doza Fajzer vakcine, 3.500 doza Sputnjik vakcine i 2.390 doza Astrazeneka vakcine.

Do sada je prvu dozu u Srednjem Banatu primilo više od 23.000 građana, dok je 60 odsto od tog broja i revakcinisano.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari