Predsednik Jemena Ali Abdulah Saleh pozvao je na sastanak ambasadora Sjedinjenih Država i rekao mu da će potpisati sporazum o svojoj ostavci, rekla je juče portparolka Stejt departmenta Viktorija Nulan.


Saleh čiji odlazak građani traže mesecima, nekoliko puta je obećavao ostavku, ali najnovije obećanje je dao dok nasilje i protesti protiv njegove vlasti potresaju glavni grad Sanu. Prema rečima Viktorije Nuland, Saleh je obavestio ambasadora Džeralda Fejerštajna i o novom prekidu vatre.

Saleh je, rečeno je u Vašingtonu, potvrdio da će potpisati plan Saveta za saradnju u oblasti Persijskog zaliva koji predviđa njegovu ostavku. Njegova ranija, neizvršena obećanja su izazvala gnev demonstranata i bivših saveznika. Viktorija Nuland je rekla da je Saleh potvrdio da je prekid vatre dogovoren sa demonstrantima, kao što je navedeno na veb sajtu državne novinske agencije u Jemenu. Međutim, ulični sukobi govore suprotno – u utorak uveče jemenske trupe su i dalje pucale na demonstrante u Sani. Prema rečima aktivista, sedam demonstranata je sinoć poginulo, a 10 je ranjeno.

Masovni protesti na kojima se traži Salehov odlazak sa vlasti, traju već devet meseci, a susedne arapske zemlje su, uz podršku SAD, predložile Salehu da se povuče – u zamenu za imunitet od krivičnog gonjenja. Sve do tog momenta, Sjedinjene Države su podržavale Saleha kao saveznika u borbi protiv Al Kaide, koja u Jemenu ima jedan od najaktivnijih ogranaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari