Predsednik Ali Abdulah Saleh pozvao je juče na prekid vatre u Jemenu i istakao da su pregovori jedini način za izlazak iz krize. Saleh se juče vratio sa tromesečnog lečenja u Saudijskoj Arabiji, gde se oporavljao od povreda zadobijenih u jednom raketnom napadu u junu na njegovu rezidenciju u Sani.


Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, jemenski predsednik je u prvoj poruci otkako se vratio pozvao političke i vojne ličnosti na primirje. On je insistirao da nema drugog izlaza iz krize osim pregovora. Analitičari ocenjuju da Salehov povratak predstavlja iznenađenje i da bi zbog tog njegovog poteza mogli da izbiju novi nasilni sukobi između njegovih pristalica i protivnika. Demonstranti od februara zahtevaju okončanje 33-godišnje Salehove vladavine. Na ulicama jemenske prestonice i juče je bilo sukoba između Republikanske garde, koju predvodi Salehov sin, i pripadnika plemena koji se protive predsedniku, kao i odmetnutih vojnih jedinica. Od nedelje je u talasu nasilja život izgubilo 100 ljudi. Jedna osoba je u noći između četvrtka i petka ubijena pošto su granate pogodile trg u centru Sane gde demonstranti, koji traže Salehovu ostavku, mesecima kampuju, izjavio je jedan član medicinskog osoblja. Petnaestoro ljudi je ubijeno u četvrtak u nekoliko odvojenih sukoba.

Jemenska javnost nije imala prilike da prati Salehov povratak na državnoj televiziji, koja je, međutim, puštala pesme u kojima se veliča predsednik, kao i arhivske snimke njegovih brojnih pojavljivanja u javnosti. Na televiziji je saopšteno da je Saleh dobrog zdravlja. Zvaničnici su izjavili da se predsednik vratio u zemlju svojim privatnim avionom.

Za lidere protesta Salehov povratak ne sluti na dobro. „Njegov povratak znači još podela, još tenzija i sukoba, izjavio je Abdel Hadi al Azizi“, jedan od lidera demonstranata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari