Najmanje 40 ljudi je stradalo u noći između utorka i srede u glavnom gradu Jemena Sani, u sukobima vladinih snaga i pristalica plemenskog vođe, šeika Sadeka al Ahmara, javile su svetske agencije pozivajući se na izvore iz te države. Ulične borbe u centralnom gradskom kvartu Al Hasaba trajale su tokom cele noći, prema izjavama stanovnika. Sukobi su izbili u delu grada gde se nalazi kuća šeika Al Ahmara kao i nekoliko državnih zgrada, izvestila je Beta.


Narodna pobuna u Jemenu počela je u februaru, a demonstranti traže sprovođenje demokratskih reformi i povlačenje s državnog kormila predsednika Alija Abdulaha Saleha. Njegov odgovor na masovne proteste bio je obećanje reformi i slanje snaga bezbednosti da uguše demonstracije. Predsednik Jemena odbija da ode s vlasti, uprkos tome što su ga napustili ključni saveznici, a Sjedinjene Države i susedne zemlje pozivaju ga da se povuče.

Poznavaoci prilika ocenjuju da uprkos protestima u Jemenu neće biti rešeni ozbiljni problemi, uključujući duboko ukorenjene podele među stanovništvom i aktivnosti jednog od najopasnijih ogranaka Al Kaide. Jemen je najranjivija, najnerazvijenija država na Bliskom istoku, iako je Saleh u protekla tri meseca pokazao da je jedan od najtalentovanijih arapskih lidera, kada je reč o političkim manevrima i borbi za opstanak na vlasti, piše Gardijan. Ilustracije radi, predsednik Jemena je čak tri puta menjao mišljenje o postizanju sporazuma sa opozicijom, čime je izazvao gnev međunarodnih posrednika koji su sedmicama pregovarali o uslovima za njegovo povlačenje posle tri decenije provedene na vlasti.

Gardijan ukazuje i na razlike između Jemena i drugih arapskih država gde su izbile narodne revolucije. „Dok je tunišanska revolucija počela u jednom selu, a egipatska u prestonici Kairu, društvena intifada u Jemenu izbila je na gotovo svim mestima u isto vreme“, navodi londonski list. U tekstu se ističe da činjenica da je narodna revolucija pokrenuta na različitim geografskim lokacijama predstavlja posledicu dubokih, nerešenih nasilnih konflikata – revolucije na severu, separatističkog pokreta na jugu, operacija ekstremnih džihadista, te krvavim međuplemenskim sukobima.

Prema oceni Gardijana, Saleh ne može još dugo da se održava na vlasti, ali njegovo napuštanje političke scene označiće simbolični pobedu demonstranata, jer će ga na državnom kormilu zameniti drugi lider, koji neće spasiti državu od podela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari