Načelnica Odeljenja opšte uprave opštine Pirot Marica Jonić izjavila je za Danas da naručivanje dokumenata preko interneta u ovoj opštini postoji već tri godine i da svakodnevno elektronskom poštom stigne nekoliko takvih zahteva građana.

– Zahtevi za izdavanje izvoda iz knjiga rođenih, umrlih ili venčanih na području opštine kao i državljanstva za lica koja su upisana u našim knjigama a ne žive u našoj opštini mogu se naručiti mejlom i to na opštinskom sajtu – kaže Jonićeva.

Ona dodaje da na opštinskom sajtu www.pirot.rs postoji stranica sa opcijom „naručite dokument“ na kojoj stranka treba da popuni tražene podatke.

– Ovaj elektronski zahtev stiže kod naših informatičara koji ga prosleđuju nadležnom matičaru – kaže ona, dodajući da je ipak više zahteva za izdavanje dokumenata na šalteru nego elektronskim putem.

Gotovi izvodi iz matičnih knjiga ili državljanstva poštom se šalju na adresu stranke koja je to tražila sa popunjenim uplatnicama za republičku taksu, opštinsku naknadu i poštarinu.

– Stranka koja je poručila dokument plaća poštaru pouzećem, odnosno kad joj poštar pošiljku donese na kućnu adresu – kaže Jonićeva.

Ona dodaje da se ovakvim načinom izdavanja izvoda i uverenja o državljanstvu građanima omogućava da „na brži i jednostavniji način dođu do potrebnih dokumenata, bez obzira na to u kom delu Srbije žive“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari