Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić najavio je tokom posete KIM da će, u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, u roku od 15 dana posle objavljivanja konačnih rezultata lokalnih srpskih izbora biti konstituisane nove opštinske skupštine u Pokrajini.
– Nove lokalne srpske vlasti na KIM trebalo bi da se konstituišu do 30.

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić najavio je tokom posete KIM da će, u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, u roku od 15 dana posle objavljivanja konačnih rezultata lokalnih srpskih izbora biti konstituisane nove opštinske skupštine u Pokrajini.
– Nove lokalne srpske vlasti na KIM trebalo bi da se konstituišu do 30. maja, a u Srbici, gde je glasanje ponovljeno 18. maja, koji dan kasnije. Gotovo svi podnosioci izbornih lista, u roku predviđenom zakonom, dostavili su RIK-u podatke o kandidatima sa izborne liste kojima dodeljuju odborničke mandate – objašnjava za Danas Veljko Odalović, predsednik radne grupe RIK za izbore na KIM.
Prema njegovim rečima, na molbu s terena, RIK je pripremila uputstva i preporuke koje bi trebalo da olakšaju i pomognu formiranju organa lokalne samouprave u južnoj pokrajini. Odalović nije mogao da govorio o detaljima, ali je za danas najavio sastanak Radne grupe RIK za izbore na KIM, čija će tema biti formiranje lokalne vlasti u Pokrajini.

Rezultati izbora

Na srpskim lokalnim izborima na KIM, prema podacima RIK-a, pravo glasa imao je 215.751 birač, uključujući i progranike koji su glasali na posebnim biračkim mestima u ostatku Srbije. Na ove izbore izašlo je 57 odsto glasača. Srpska radikalna stranka osvojila je vlast u 16 od 26 srpskih opština na KIM (Vitina, Vučitrn, Gnjilane, Zvečan, Istok, Kosovo Polje, Kosovska Mitrovica, Kosovska Kamenica, Leposavić, Lipljan, Novo Brdo, Obilić, Priština, Uroševac, Štrpce, Orahovac). Po pet opština dobili su Demokratska stranka Srbije i Nova Srbija (Dečani, Zubin Potok, Klina, Peć, Prizren), a u nekim opštinama pobedila su udruženja građana (Gora, Đakovica, Podujevo, Suva Reka i Srbica).

Kako je ranije najavljeno, srpska lokalna vlast na KIM radiće u skladu sa Ustavom Srbije i uz finansijsku podršku Beograda. Ministar Samardžić kaže da će „Srbi, dodatno, u dogovoru sa Beogradom, ali i u skladu sa svojim interesima odlučivati o saradnji sa Kforom i kosovskim Albancima“. Prema njegovim rečima, Unmik će verovatno u početku nevoljno, a potom „prećutno, voljno i izričito“ komunicirati s tim organima vlasti.
Samardžić tvrdi da „uspostavljanje lokalne vlasti u srpskim opštinama nije podela KIM“. On je tokom jučerašnje posete Gračanici, predstavnicima tamošnjih lokalnih vlasti rekao da je posle izbora „neophodno formirati nove lokalne vlasti, skupštine i izvršna veća, koje će preuzeti novu lokalnu vlast“.
– Mi smo sadašnjim koordinatorima dali potrebne instrukcije na koji će način to obaviti, ukazali smo im na značaj konstituisanja opština koje će sarađivati ne samo sa Beogradom, nego i sa Unmikom, jer one imaju legitimitet naroda – naglasio je Samardžić i najavio da će se „mnogi problemi rešavati u hodu“.
Goran Arsić, načelnik Kosovskog okruga, izjavio je za Betu da ni on ni koordinatori nisu prisustvovali sastanku sa Samardžićem. Arsić, inače član DS-a, tvrdi da nije bio zvanično pozvan i optužuje resornog ministra da „deli predstavnike vlasti po partijskoj liniji“. Samardžić juče nije želeo da komentariše Arsićeve izjave.
Ministar za KIM juče je u manastiru Gračanica razgovarao i sa episkopom raško-prizrenskim Artemijem. Vladika Artemije kaže za Danas da su glavne teme bile „pregovori o formiranju nove vlade Srbije i najavljeno formiranje srpskih opština na KIM koje se očekuje u narednih desetak dana“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari