Samardžić: Zrenjanin je meta kineske ekonomske ekspanzije 1Foto: M.P. / Danas

Na putu kineske ekonomske i političke ekspanzije našli su se Srbija i Zrenjanin a gradnja gigantske fabrike guma privatne kompanije Linglong najbolje pokazuje kako izgleda kinesko-srpska privredna saradnja.

Naša država kineskim firmama dodeljuje ogromne subvencije, a one potom zapošljavaju stranu radnu snagu, navodi u autorskom tekstu “Kako je Zrenjanin postao meta kineske ekonomske i političke ekspanzije” politikolog Miroslav Samardžić.

On smatra da je kinesko angažovanje na Balkanu ekonomski motivisano, i navodi da kompanije iz Kine organizuju proizvodnju u Srbiji kako bi robu prodavale na tržištu EU. Takođe, smatra da je kineska spoljna politika globalistička i ne počiva na proleterskom internacionalizmu.

“Automobilske gume koje će proizvoditi Linglong u Zrenjaninu kupovaće evropska automobilska industrija. Kina izvozi u Srbiju svoju prljavu tehnologiju i podržava autoritarnu vlast Aleksandra Vučića. Za nju je važan kritični geografski položaj Srbije kao kopče prema Centralnoj Evropi. Kineske investicije ne donose Srbiji transfer tehnologije, a na gradnji infrastrukture i fabrika angažovan je veliki broj kineskih radnika. Kina nastoji da uđe na tržište EU preko investiranja na perifernim evropskim tržištima. Ona nije zainteresovna da se sukobljava sa Unijom, već da joj bude partner na Balkanu”, navodi Miroslav Samardžić.

On ocenjuje da čak i kad su jake ekonomije u pitanju, Kina čini napore da ih učini zavisnim od svog izvoza i investicija i da su u takvu kinesku zamku već upale Crna Gora i Severna Makedonija.

Ukazuje i da je prošle godine režimska propaganda u Srbiji veličala na sva zvona kineske donacije u medicinskoj opremi a potom su najavljeni megalomanski infrastrukturni projekti, koji će biti finansirani kineskim kreditima.

“Ukoliko se Vučićeva obećanja ostvare, glavni “infrastrukturni” poduhvat u našoj zemlji narednih godina verovatno će biti put u dužničko ropstvo. Procenjuje se da je javni dug Srbije dostigao trideset milijardi evra. Gradnja često nepotrebne infrastrukture zaduženost će povećati, a Srbija će postati zavisna od svih velikih centara akumulacije kapitala. Takav scenario predstavlja pravu nacionalnu katastrofu. Vučićeva ekonomska i spoljna politika bazirana je na eroziji ekonomskog i nacionalnog suvereniteta. Cilj je pretvaranje Srbije u ekstrateritorijalni posed stranog krupnog kapitala”, zaključuje Miroslav Samardžić.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari