Izgradnja novog studentskog doma u Nišu, koji bi trebalo da primi 450 studenata, prekinuta je septembra prošle godine zbog nedostatka više od 400 miliona dinara neophodnih za završetak radova. Završetak izgradnje ovakvog objekta nasušna je potreba Univerziteta u Nišu, koji ima 26.000 akademaca, a samo 924 mesta u postojećim studentskim domovima.


– Radovi su stali kod treće ploče. Za izgradnju zgrade do krova i njeno zastakljivanje, što je prava faza nastavka izgradnje, trebalo bi nam 155 miliona dinara. U Ministarstvu prosvete su nam kazali da je ugovor za tu fazu već potpisan i da se samo čekaju sredstva. Nakon toga trebalo bi da počne druga faza, koja podrazumeva potpuni završetak doma, sa svim komunalijama, za koju bi trebalo obezbediti 240 miliona dinara. Ali, tu nije uračunat nameštaj, tako da će nam za to trebati još novca – rekao je novinarima Rade Rajković, direktor Studentskog centra Niš.

Predsednik Skupštine grada Mile Ilić je dodao da grad „stalno insistira kod svih nadležnih u državi, a posebno u Ministarstvu prosvete“ da se ovaj dom završi. Za sada je stiglo obećanje da će izgradnja biti nastavljena već sledećeg meseca kada počinje građevinska sezona.

– Saopšteno nam je da će sredstva biti obezbeđena preko Međunarodne banke za obnovu i razvoj – rekao je on.

Prema prethodnim obećanjima Ilića i ministra prosvete Žarka Obradovića, ovaj studentski dom, koji je počeo da se gradi prošlog proleća na Gradskom polju kod Tehničkih fakulteta, trebalo bi da bude završen do kraja ove godine, što u ovom trenutku nije izvesno. Kako je ranije rečeno, ukupna vrednost investicije je oko 700 miliona dinara, a novi dom bi trebalo da ima površinu od 11.500 kvadratnih metara i bude „najsavremenije opremljen“. On će biti povezan pasarelom sa postojećim studentskim domom kod Tehničkih fakulteta.

Obradović i Ilić položili su kamen temeljac za ovaj dom još 2009. godine, ali su i tada radovi privremeno obustavljeni zbog nedostatka sredstava. Nastavak izgradnje omogućen je odlukom prethodne vlade da za ovu namenu odobri početnih 240 miliona dinara iz Nacionalnog investicionog plana.

U okviru niškog Studentskog centra za sada postoje samo tri doma- kod Tehničkih, Pravnog i Medicinskog fakulteta, što je krajnje nedovoljno, pošto „značajan broj“ studenata NU dolazi iz gradova i opština južne i centralne Srbije. Poslednji studentski dom u Nišu izgrađen je još 1978. godine.

Sobica kod gazde

S obzirom na mali broj mesta u studentskim domovima, većina studenata koji ne žive u Nišu iznajmljuje stanove ili sobe. Najjeftinija „sobica kod gazde“ na samoj periferiji grada košta oko 50 evra, mada se može naći i za malo manje novca, dok dvosobni ili trosobni stanovi u centru grada staju i više od 200 evra, pa tako bolje stanove iznajmljuje više studenata kako bi delili troškove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari