Promocija knjige „Kvadratura kruga“, autora Branka Stankovića, jednog od najautentičnijih filmskih stvaralaca Nacionalnog javnog servisa i kultne, istoimene emisije, održana je u svečanom salonu Gradskog zdanja u Požarevcu.

Književno okupljanje je otvorio gradonačelnik Miodrag Milosavljević koji je, između ostalog, rekao da je Stanković, kao autor emisije koja traje već 10 godina, pregalačkim radom prikazivao ljudske sudbine, a često nas podsećao na neke značajne ljude koji nebi smeli biti zaboravljeni. – Negde sam pročitao da je Branko rekao: „Svi smo mi ljudi, ali treba biti čovek“. Svima nam je, kao na dlanu, pokazao kako treba da živimo i kako treba u budućnosti da stvaramo, kako nebismo došli u situaciju da ne budemo „čovek“, dodao je još Milosavljević.

O knjizi je govorio direktor „Beogradske knjige“ koja je izdala „Kvadraturu kruga“ Milan Tasić, naglasivši da je bio izazov pretočiti televizijske priče u književnu formu a da zajedničaka nit ostane, a to je težnja da se prikažu i nadjačaju teške i poučne ljudske sudbine. On kaže da je Stanković uspeo u toj nameri, te da se knjiga može doživeti poput drevnog pripovedanja okupljenih oko logorske vatre.

Promociji je prisustvovao i narodni poslanik Žarko Pivac, predstavnici lokalne samouprave, ustanova i preduzeća, ali i slikari – učesnici međunarodne likovne kolonije koju je organizovalo Likovno udruženje „Đura Jakšić“. Autor se zahvalio brojnim gostima na promociji, upoznavši ih sa podatkom da se u Knjizi nalazi 20 priča, od ukupno 1.270, koliko ih je ispričao u elktronskoj formi.

– Sve priče su iz života, realne ali ovo je zbirka priča koje govore o ljubavi i dobru, kojih je, nažalost, sve manje u ljudima, kaže Stanković, između ostalog, i dodaje: – Ako je zlo jedna od največih pokretačkih sila u svetu, dobro ga jedino može nadjačati neprestanim buđenjem u čoveku, kao i ljubavi koja je kao svetionik i koja nikad ne sme da se ugasi, rekao je afirmisani autor poklonicima njegovog stvaralaštva koji su dupke ispunili salu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari