“Samo je pitanje vremena kada će nam sve ovo uzeti”: Stanari subotičkog naselja Prozivka najavljuju protest zbog izgradnje poveznog puta 1Foto: J. Patarčić/Danas

U subotičkom naselju Prozivka, na zelenoj površini između ulica Lovre Bračuljevića i Matije Gupca, jutros su zabrujale mašine kako bi pripremile teren za izgradnju kolovoza koji će povezati ove dve značajne saobraćajnice. Sve to posmatraju stanari okolnih zgrada koji se oštro protive ovoj investiciji, zbog čega su pokrenuli peticiju, traže sazivanje zbora građana i najavljuju protest.

Kada je jutros izašla iz zgrade da prošeta psa, Dara Kovačević je na zelenoj površini, za koju kaže da predstavlja oazu mira za sve stanare okolnih zgrada, zatekla mašine kako raščišćavaju posečena stabla drveća i grane.

Naime, na ovom mestu je u planu izgradnja kolovoza koji će povezati ulice Lovre Bračuljevića i Matije Gupca, a kako se u neposrednoj blizini nalazi dečje igralište, košarkaški teren i parking za automobile, stanari okolnih zgrada su odlučili da reaguju i zatraže zaustavljanje radova.

“Nigde ne postoje table da je tu gradilište, nigde ne postoji mogućnost da mi znamo da bi trebalo da sklonimo naše automobile. Pogledajte, i sada ima na igralištu dece koja se igraju, a mašine rade. Upravo su postavili barijere da odvoje igralište i ne znam da li je to uopšte bezbedno”, priča Dara Kovačević.

“Samo je pitanje vremena kada će nam sve ovo uzeti”: Stanari subotičkog naselja Prozivka najavljuju protest zbog izgradnje poveznog puta 2
Foto: J. Patarčić/Danas

Njoj su se vrlo brzo pridružili i drugi stanari, koji kažu da uopšte nisu znali da će se ovi radovi izvoditi i da su za to saznali tek pre dva dana.

Zato su jutros prišli i radnicima da ih zamole da, ukoliko mogu, odlože radove kako bi imali vremena da reaguju, nakon čega Kovačević kaže da su pozvali investitora da ga upitaju šta da rade, ali da im je ubrzo došla policija.

“Oni su došli i bili su zaista ljubazni. Rekli su da ovo nije nikakav protest, nikakav skup, već da smo se prosto zadesili tu i policajac je rekao vi ste stanari zgrade, imate pravo i ako želite da protestujete, naravno uz to da prijavite i uradićemo sve onako kako od nas zakon nalaže jer zaista želimo da se borimo da naša deca imaju gde da se igraju”, kaže Kovačević.

“Samo je pitanje vremena kada će nam sve ovo uzeti”: Stanari subotičkog naselja Prozivka najavljuju protest zbog izgradnje poveznog puta 3
Dara Kovačević, foto: J. Patarčić/Danas

Koliko su odlučni pokazuje i to da su pre dva dana pokrenuli peticiju, koju naša sagovornica kaže da je do sada potpisalo preko 500 stanara, a da će večeras na dečjem igralištu organizovati veće prikupljanje potpisa od 18 časova.

“Bila sam i u Mesnoj zajednici i zamolila da se organizuje zbor građana da nam se neko iz Gradske kuće obrati i apelujem na gradonačelnika da dođe i da nam se obrati. Da nam objasni zbog čega je ovaj put zaista neophodan i zašto nama nije neophodno bezbedno igralište, jer nikakva ograda dete od pet godina ne može da zaštiti”, ističe Kovačević, najavljujući da stanari planiraju da organizuju i protest kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo.

“Doskora je ovde bila vrteška koja je uklonjena, drveće je isečeno već i evo upravo vade korenje tog drveća koje je posečeno. Ovo je poslednje zeleno igralište na Prozivci i samo je pitanje vremena kada će nam sve ovo uzeti”, zaključuje Dara Kovačević.

Izgradnja kolovoza koji će povezati ulice Lovre Bračuljevića i Matije Gupca predviđena je Planom detaljne regulacije za Mesnu zajednicu Prozivka još 2008. godine, a u cilju bolje povezanosti Bajnatske ulice i Maksima Gorkog, objasnio je za portal Subotica.com Milan Marjanov iz Javnog preduzeća za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje.

On je dodao da dečje igralište koje se nalazi na ovoj zelenoj površini neće biti ukolnjeno i da će između njega i novog kolovoza biti postavljena zaštitna ograda zbog bezbednosti dece i saobraćaja, kao i da je u planu da se obnovi zelenilo i posadi novo drveće.

Više vesti iz ovog grada čitajte na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari