Samo na Sićve TV- Vesić 1Foto: FoNet/Beoinfo

Iako je ispao iz trke za prvog čoveka Beograda, odlazeći zamenik gradonačelnika Goran Vesić ne odustaje od svoje promocije na društvenim mrežama, kao političara koji na licu mesta “rešava probleme građana”. Prekjuče u Beokom servisu, gde je primao prijave građana, juče na Novom Beogradu gde je pratio radove na železničkoj stanici, danas u Žarkovu “rešava” čišćenje deponije. I sve to u prenosu uživo, pod nazivom Sićve TV, programu koji je pokrenuo ovih dana.

Radi se o direktnim prenosima koje emituje na svim svojim nalozima, gde sa različitih lokacija, sam ili u društvu direktora javnih preduzeća, opet “rešava probleme”. Vesić je već poznat po tome što ima vrlo aktivne naloge na gotovo svim društvenim mrežama, kao i jedini političar koji je čak i na Tik Toku, mreži namenjenoj najmlađoj populaciji, a ima i svoj Jutjub kanal. Ovim aktivnostima, smatraju poznavaoci, Vesić sebe ili preporučuje za neko drugo mesto u gradskoj upravi ili stranci, ili se, u krajnjem slučaju priprema za neke buduće izbore. U svakom slučaju, mišljenja su da zamenik gradonačelnika neće ostati izostavljen iz raspodele funkcija, ukoliko SNS pobedi na izborima.

Novinarka Vesna Mališić kaže da ove aktivnosti deluju “bizarno, nadrealno i nerealno”, ali istovremeno napominje da “ko zna” čemu one vode.

– Možda Vesić zna nešto što mi ne znamo. Možda se sprema za nešto što mi ne možemo da pretpostavimo. A možda se sprema i za neke sledeće izbore, obrađujući tu najmlađu populaciju koja mu je sada ciljna grupa. On je sada pokazao da u svom nastupu pokušava da dopre do onih najmlađih, koji tek počinju da glasaju ili će tek da glasaju. Može se reći da je to neki njegov pogled u budućnost. Međutim, upropaštava ga njegov minuli rad, zaključuje Mališić.

Profesor Fakulteta političkih nauka Đorđe Pavićević smatra da Vesić ne odustaje, ali ne nužno od mesta gradonačelnika.

– Mada ni to nije isključeno jer je takva igra u SNS-u uvek moguća. Ne bi iznenadilo da neko potpuno treći čak bude gradonačelnik. U tom pogledu i ranije su nam priređivali takve stvari. Drugo, on verovatno želi da svoju političku karijeru nastavi ili podigne na viši nivo, kao zalog za buduća postavljenja. On želi da način na koji on to radi bude nešto što ga preporučuje za razna mesta i u tom pogledu verovatno se i traži odgovarajuće mesto za njega u nekoj pretpostavljenoj raspodeli u SNS-u. On verovatno pikira na neku veću ili makar profitabilniju poziciju, ocenjuje Pavićević.

– To zašta za šta se Vesić sve preporučuje pretpostavljam ne zna ni on sam do kraja. Međutim, jedan broj političara je dobro utemeljen u tu političko-komunikacijsku i analitičku stranu i to, za takozvane političke operativce, poput Vesića, traje decenijama u različitim političkim aranžmanima. On je uvek bio u toj sferi u svakoj političkoj kompoziciji kojoj je učestvovao. Iako to nije pozicija gradonačelnika, sada je, koliko vidim, on zaigrao na toj analitičkoj savetničkoj ravni. A tu ima odgovarajuća iskustva, da podsetim da je on to radio i za vreme demokrata. Čini mi se da je isada prihvaćen u SNS oko toga, i kada razmišljamo o tako velikoj i monumentalnoj figuri kakav je Goran Vesić, naravno ironičan sam, to jeste jedna od mogućnostu, kaže za Danas profesor FPN Zoran Stojiljković.

On dodaje da je Vesić pokazao suvereno kretanje na mrežama uključujući i ove nestandardne poput Tik Toka i ovih medijskih platformskih prenosa svega što radite.

– Tu on pokušava da se učini vidljivim kod ovog najmlađeg i prilično apstinentskog dela biračke publike. I to je onda i njegova vrsta neke preporuke. Jer prosto imate neke političare koji su veštiji u tome, koji prihvataju ta pravila, koji znaju da maldi ljudi prihvataju sliku i kratku komunikaciju. To je nešto što njega drži u igri i javnosti, dalje preporučuje, čini relativno nezavisnim i od te pretenzije na gradonačelničko mestio, a onda preporučuje na ono što njega bije glas da zna i to decenijama, to je taj opetarivno organizacioni rad. Šta god rekli o njemu, ne možemo da poreknemo činjenicu da je on to vrlo visoko radio davno kod demokrata. Prosto je to jedan profil likova u politici, on pokušava da nametne utusak da je on jedna vrsta trendsetera, da se fokusirao na tehnike koje dovode do apstinenstskog dela biračkog dela koje nema političke orijentire niti neku memoriju ko je šta bio u politici, što njemu kompenzuje neke nedostatke, a čini ga i dalje upotrebljivim bez obzira na to što ta početna ambicija da bude gradonačelnik Beograda neće biti ostvarena, objašnjava Stojiljković.

Možda ipak i za gradonačelnika

– Druga bitna stvar je da je ostala otvorena opcija borbe za mesto gradonačelnika jer je Šapić prvi na listi ali to istovremeno ne znači ili nije direktno dovedeno u vezu sa gradonačelničkom pozicijom, posebno ne sa timom koji će to voditi. A radi se o stranci i koaliciji u kojoj se zna ko se pita, a to je Aleksandar Vučić. Dakle, to je iznad njihovih volja, zato sam i rekao da tu Vesićevu putanju ne zna ni on sam, zaključuje Zoran Stojiljković

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari