Neprijatan miris uginulih životinja i pokvarene hrane, zatvorene radnje i puste ulice na kojima su samo pripadnici vojske i policije, jučerašnja je slika centra Obrenovca, sedam dana nakon katastrofalne poplave.

U ovom delu grada voda se povukla sa ulica, ali su pijaca, hotel Obrenovac, i delovi pojedinih stambenih zgrada i dalje pod vodom. Tamo gde je moguće, nadležni čiste teren i obavljaju deratizaciju. Poručuju evakuisanim građanima da se još ne vraćaju u svoje domove, a niko nije mogao da nam kaže da li gradu preti zaraza. Nažalost, vojska i policija se bore sa lopovima, kojih je svakog dana sve više. U mnogim delovima grada koje novinske ekipe juče nisu mogle da obiđu voda i dalje stoji do krovova kuća.

Jedno od potopljenih naselja je i Rojkovac, odakle je Zagorka Milićević.

– Kuća mi je potpuno uništena. Voda je i dalje do krova. Da nije bilo komšije, suprug i ja bismo bili mrtvi. Sada smo kod ćerke u Obrenovcu, na drugom spratu – priča Zagorka, držeći u ruci pregršt lekova. Kaže da im je sada potrebno sve, jer su ostali bez ičega.

Kamioni sa hranom, vodom, sredstvima za higijenu i drugom pomoći svakog minuta pristižu u grad. Policija i Žandarmerija kontrolišu ulaz u Obrenovac, dok ronioci vade uginule životinje i ostalo što je bujica nanela.

Dušan Ljuština, šef kriznog štaba Uprave za veterinu, nije mogao da precizira da li gradu preti zaraza.

– Naša nadležnost je čišćenje i deratizacija terena. Ne znamo koliko će to da traje, jer zavisi od toga kada će voda da se povuče. Do sada smo izvukli oko 200 tona uginulih životinja, i poslali na spaljivanje u kafilerije u Inđiji, Somboru i Ćupriji – istakao je Ljuština, poručivši evakuisanim građanima da se još ne vraćaju u Obrenovac.

Sunce je na prohodne ulice grada juče izmamilo i ponekog Obrenovčanina. Jedan od njih je i vozač autobusa Željko A., koji nam opisuje gde ga je i kako dočekao poplavni talas.

– Bio sam na stanici u petak ujutru, čekajući putnike. Oko 5 i 20 potekla je bujica. Nekako sam uspeo da vratim autobus u garažu. Bilo nas je osmoro, i tu smo ostali do jedan čas po podne. Voda je napunila garažu, pa smo bili prinuđeni da izađemo preko krova. Išao sam pešice kroz hladnu vodu koja mi je bila do ramena – priča Željko. On nije evakuisan jer živi u Donjoj Zvečkoj, jedinom delu Obrenovca koji nije poplavljen.

– Omladina ga je prozvala „ostrvo sreće“. I zaista, imali smo sreće za razliku od drugih naših sugrađana – tužno zaključuje Željko.

Da li će i kada život u Obrenovcu da se normalizuje, pokazaće vreme. U mnogim delovima grada voda i dalje nepomično stoji, dok se u ponekim povukla dva do tri metra. Ipak, i tamo je ostavila jasne tragove. Zidovi su mokri i ispucali, reka je nosila sve iz kuća, oštećeni automobili stoje na trotoaru i svedoče o katastrofi. Nesnosan smrad se uvlači u odeću, nos, kosti. I biće još jači, jer je u Obrenovcu sada kao u sauni. Temperature su visoke, voda isparava i jedva se diše. Veliko je pitanje kada će se reka u potpunosti vratiti u korito i šta će sve ostaviti na mestu gde se izlila.

U kućama nema života

– Grad smrdi na trulež. Voda se u nekim delovima povukla, ali u većini nije. Stambene zgrade u centru možda i mogu da se obnove, ali za kuće u udaljenim naseljima nema budućnosti. One su urušene, tu popravke nema – kaže Slobodan Isailović.

Sve više lopova

Imovinu Obrenovčana štite pripadnici specijalnih jedinica PTJ i SAJ, jer, nažalost, lopova je sve više.

– Sem toga, pokrivamo šest sela koja su pod vodom i gde se još vrši evakuacija stanovništva. Nažalost, moramo da se borimo i sa kriminalcima – rekao je Goran Dragović, komandant PTJ.

Potrebne veće količine sredstava za dezinfekciju

Beograd – Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i zdravlja Srbije su juče apelovala da se hitno dostave dodatne količine dezinfekcionih sredstava za saniranje posledica na područjima zahvaćenim poplavama. Potrebne su i veće količine hlora, negašenog kreča i zaštitne opreme. Povratak građana u poplavljena područja neće biti moguć dok se ne obavi dezinfekcija njihovih kuća. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari