Samoubistva u zatvorima na Balkanu ređa nego u ostatku Evrope 1

Stopa samoubistava u zatvorima u jugoistočnoj Evropi je niska u poređenju s drugim evropskim zemljama, delom zbog drugačijeg sastava zatvorenika, prenosi portal EurActiv.

U periodu od 2011. do 2015. u balkanskim zemljama bila su u proseku 53 samoubistva na 100.000 zatvorenika svake godine, dok je u ostatku Evrope taj prosek bio 87, prema podacima Saveta Evrope.

Na Balkanu je relativno mala razlika između stope samoubistava među zatvorenicima i među opštom populacijom, pri čemu je je samoubistvo zatvorenika pet puta verovatnije nego samoubistvo njegovog sunarodnika.

U drugim evropskim zemljama, kao što su Francuska, Belgija i Norveška, verovatnoća da zatvorenik počini ubistvo je 10 puta veća nego da to učini drugi građanin njegove zemlje.

U izvlačenju zaključaka iz tih podataka treba imati u vidu razlike u sastavu zatvorenika na Balkanu i drugim evropskim zemljama, što bar donekle objašnjava razlike u ponašanju.

Prema različitim istraživanjima, postoji značajna veza između opšteg profila zatvorenika i stope samoubistava među njima. Samopovređivanje teži da bude češće u zatvorskim sistemima u kojima je stopa zatvorskih kazni niska, odnosno tamo gde se manje ljudi šalje u zatvor.

U tim slučajevima, oni koji dospeju u zatvor jer ne mogu da dobiju alternativnu kaznu, često su osobe sa ozbiljnim psihološkim problemima, ili društveno marginalizovani ljudi, zbog čega su posebno ranjivi.

Samobustva zatvorenika su, takođe, češća tamo gde se često određuje preventivni zatvor – utvrđeno je da oni koji su u najvećem riziku da se ubiju zatvorenici koji su nedavno uhapšeni ili čekaju suđenje.

U balkanskim zemljama stopa zatvorskih kazni je relativno visoka, te u zatvorima nisu prevashodno posebno ranjive osobe. Istovremeno je primena preventivnog zatvora retka.

Kombinacija tih faktora čini zatvorenike u tim zemljama manje izloženim riziku od samoubistva u odnosu na ostatak Evrope.

Ipak, postoje razlike među zemaljama regiona. U Hrvatskoj, na primer, stopa samoubistava zatvorenika je 19 na 100.000, isto kao i među ostalim stanovništvom, dok je u Sloveniji stopa samoubistava zatvorenika više nego pet puta veća nego njihovih sunarodnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari