Petar Božović je omiljen ili omražen, zbog njega smo plakali ili se grohotom smejali, njegove su reči ili slatke ili gorke, nema mlakih kompromisa, kao što ih ni on nije pravio birajući ili odbijajući uloge, kada je usred predstave napuštao pozorište ili mu se sa istim žarom vraćao.

Nekoliko puta… Kolosu našeg glumišta dodeljena je nedavno nagrada za životno delo, sa imenom još jednog takvog velikana, Pavla Vuisića, za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

Nebrojene uloge i karaktere, od vladika do probisveta i savetnika za ljubavne jade, obojio je čestim smelim istupanjem iz očekivanog, pa makar to značilo i da pred publikom zaspi na pozorišnim daskama. Ne postoji filmski ili pozorišni poduhvat ovog glumačkog barda da nije izazvao burne emocije, dobre ili ne: od „Seoba“, „Bombardera“, „Balkan ekspresa“, „Medenog meseca“, „Lepa sela lepo gore“… a čeka se i najnoviji film „Ustanička ulica“.

Tokom snimanja našeg najpoznatijeg filma strave i užasa „Leptirica“, malo je falilo da odvažni mlinar (inače, odvažni Crnogorac u stvarnosti) zaista i skonča u mlinu koji navodno pohodi vampir. Džakovi puni brašna pali su mu na leđa, a kolege mu nisu verovale da se guši brašnom.

Jetki cinizam koji provejava kroz njegove zube tumačeći gotovo sve likove iz dosadašnjeg opusa, amanet su trnovitog životnog puta dečaka rođenog u prvoj posleratnoj godini. Dete ljubavi i strasti sputavane petogodišnjim zatočeništvom njegovog oca, svega nekoliko godina raslo je u porodičnom gnezdu u Zemunu gde je i rođen, a kada mu je majka umrla, on i njegov brat prebačeni su u dom za ratnu siročad na Senjaku, a otac na Goli otok.

Budući naočit u mladosti, vazda je bio okružen lepim ženama, ali kako naglašava, uvek je bio samo sa ženom koju voli. Prva supruga od koje se davno razveo, Marina Koljubajeva sa kojom ima sina Draška, preminula je pre nekoliko godina. Ipak, Božović kaže da je dobio dar od Boga upoznavši Snežanu, sa kojom će provesti ostatak života. Uživa u druženju sa unukom Anđelijom.

Zdušno kritikuje aktuelnu vlast govoreći kako nam je vojska slabija od lovačkog društva, a da je nedavna serija zemljotresa bila potrebna da bi političari videli, ne kako je trusno ovo područje, već kako su nam kuće trošne.

Studirao je glumu na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju. Stalni je član Ateljea 212 od 1969. a 1984. prešao je u slobodne umetnike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari