Porazom od Hemofarma, Zvezda je omogućila svom večitom rivalu Partizanu da pobedom protiv Vojvodine u okviru 10. kola Jadranske lige, ostane „usamljen“ na vrhu tabele. U duelu sa skromnim Novosađanima, izabranici Duška Vujoševića odigrali su krajnje ozbiljno i nadahnuto. Samim pristupom utakmici, crno-beli su potvrdili indicije svog trenera da se upravo na mečevima protiv uslovno slabijih ekipa pokazuje karakter i odmerenost košarkaša. Iako rival nije bio u rangu sa srpskim šampionom, mečsa „fenjerašem“ regionalnog takmičenja, poslužio im je da poprave određene elemente u igri.

Povećana je agresivnost u odbrani, udvajanja su znatno češća kao i presing na protivničkoj polovini terena. Dobrom kretnjom u defanzivi kao i intenzivnijim trčanjem, tranzicija je došla do izražaja, u čemu se poprilično istakao Vukašin Aleksić. Rezervni plejmejker crno-belih odigrao je najbolji mečod kada je došao u redove Partizana. Finim pasovima, kvalitetnim usmeravanjem protivničkog košarkaša u odbrani kao i racionalnim šutem, Aleksićje opravdao znatno veću minutažu u meču sa Vojvodinom. Sve više kontranapada i lakih poena, jesu aspekti u igri koje Vujoševićželi da dovede do savršenstva zbog čega mu je potreban što veći fond igrača. Ovakvo izdanje sigurno ohrabruje sve navijače sedmostrukog uzastopnog prvaka Srbije, jer će to biti još jedan razlog da u sredu napune tribine hale Pionir kada im u goste bude došao turski Efes Pilsen.

Za razliku od crno-belih, Zvezda je u meču sa Hemofarmom pokazala čitav niz slabosti kako u napadu tako i u odbrani. Preslaba organizacija ofanzivnog aspekta igre uslovila je manjak izgrađenih pozicija za šut. Stiče se utisak da je sve anomalije u defanzivi crveno-belih maksimalno iskoristio Bojan Krstović, krilo vojvođanskih „farmaceuta“. Izuzetan skok šut i dugačak korak prilikom polaska u dribling bili su nerešiva enigma za Kešelja i Bakića.

– Pobedili smo veliki tim. Odigrali smo dosta dobro. Zvezda je u prvoj četvrtini imala rezultatski priključak pre svega zahvaljujući ofanzivnom skoku. U nastavku meča „paralisali“ smo taj njihov aspekt igre što ih je poprilično uzdrmalo. Mislim da smo u odbrani bili izuzetno dobri. Imamo igrače koji svojom konstitucijom mogu odgovoriti svim zadacima u defanzivi. Trener koristi svih 12 košarkaša u igri tako da svako od nas na bilo kom meču može doći do izražaja. Mislim da je ovo jedna od mojih najboljih partija od kada sam došao u Vršac. Krenuo me je šut i saigrači su mi nesebično asistirali – konstatovao je Krstović, potencijalni reprezentativac Srbije.

Zbog obaveza u Evrokupu, vremena za analizu međusobnog duela neće biti. Većsutra, košarkaši Zvezde ugostiće nemački Bamberg, dok Hemofarm dočekuje češki Nimburk u okviru drugog kola grupne faze takmičenja.

Negde pred početak duela u Milenijumu zabrinjavajuća vest stigla je iz Zadra. FMP je poražen sa 38 razlike u duelu sa hrvatskim šampionom. Ovakva blamaža prosto je nedopustiva. Očigledna je velika kriza u taboru „pantera“. Preslaba igra spoljne linije ponavlja se iz meča u meč. Timu iz Železnika nedostaje dobar bek šuter koji bi doprineo da napad bude znatno raznovrsniji i konkretniji. Pojedini košarkaši, pre svih Jeremići Lazić, pod hitno moraju poboljšati svoju igru u ofanzivi jer se od njih, s pravom, očekuje da budu jedni od nosilaca igre.

Kako vremena za jadikovanje nema, košarkaši trenera Klipe moraće brzo da konsoliduju svoje redove, jer ih u utorak očekuje veoma težak mečprotiv Artlanda u okviru drugog kola Evrokupa. To će biti lepa prilika da nesumnjivo talentovani košarkaši FMP svoj potencijal iskažu u doziranoj meri.

 

Rezultati

Rezultati 10. kola: Bosna – Split 96:75 (petak), Partizan – Vojvodina 81:52, Hemofarm – Crvena zvezda 84:65, Zadar – FMP 88:51, Krka – Cibona 58:74, Zagreb – Budućnost 78:82 (subota), Helios – Olimpija 68:77 (nedelja).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari