Do kraja šampionata vodećih fudbalskih liga Evrope ostalo je više od deset kola, a za razliku od prethodnih sezona kada je odluka o prvaku rešavana u foto-finišu sada je pitanje pobednika praktično već odlučeno u februaru.

Najveći kontrast odigrao se, po mnogima u najjačoj ligi Starog kontinenta, Premijer ligi gde su Mančester junajted i Mančester siti prošle godine pitanje prvaka rešavali u poslednjim minutima poslednjeg kola kada je Aguero u zaustavnom vremenu pogodio za 3:2 protiv Kvins Parka i doneo titulu „građanima“. Maja 2012. odlučivala je i gol razlika, dok sada Junajted ima velikih 12 bodova prednosti ispred gradskog rivala posle 27 odigranih kola. „Crveni đavoli“, bar za sada, imaju i bolji međusobni skor pa bi timu Roberta Mančinija trebao bezgrešan saldo do kraja, uz ubedljiv trijumf nad sastavom Aleksa Fergusona ukoliko želi da pehar ostane u plavom delu Mančestera.

Barselonina osveta

Real Madrid povratio je prošle godine u sigurnoj završnici pehar šampiona na Santjago Bernabeu i prekinuo trogodišnju dominaciju Barselone, ali Katalonci nisu dugo čekali na ubedljivu osvetu. Lionel Mesi, Ćavi i družina takođe imaju 12 bodova prednosti, ali posle samo 25 odigranih kola. Da problem za „kraljevski klub“ bude veći, između njega i najljućeg rivala na tabeli se nalazi i gradski suparnik Atletiko, kojeg ukoliko ne preteknu moraće da igraju kvalifikacije za Ligu šampiona. Barselona i Real igrali su sinoć revanš meč polufinala Kupa kralja, što je bila verovatno poslednja slamka spasa za Žozea Murinja, koji je tokom sezone sakupio već dovoljno negativnih recki na obrascu za otkaz koji mu se piše već mesecima.

Bajern pokorio Nemačku

Ako se za razliku koju imaju Barselona i Mančester junajted može reći da su ubedljive, onda „plus 17“ Bajerna u Bundesligi predstavljaju pravu dominaciju. Bavarci su u dosadašnja 23 kola doživeli samo jedan neuspeh i tri remija, uz samo osam primljenih golova, pa braniocu titule Borusiji Dortmund i Bajeru ostaje da odbrane prednost ispred Ajntrahta i Frajburga i tako izbore direktan plasman u Ligu šampiona. O dominaciji Bajerna u tekućoj sezoni svedoči i lakoća sa kojom su savladali Arsenal u prvom meču osmine finala elitnog takmičenja (1:3). Kada su u pitanju najveći rivali, Bavarci su najubedljiviji bili protiv Šalkea, sa braniocem titule „milionerima“ su remizirali, dok im je Bajer Leverkuzen naneo jedini dosadašnji poraz i to u Minhenu (1:2). Zato se može reći da Bajern trenutno neguje možda tehnički najpotkovaniji fudbal, poput Barselone, ali sa daleko više trčanja i čvršćim duelima nego Katalonci.

Juventus jedini brani trofej

Interesantno je da jedino Juventus, od prošlogodišnjih šampiona najjačih pet liga Evrope, ima priliku da odbrani trofej. Naime, Real, Borusija Dortmund, Mančester siti i Monpelje su gotovo izgubili sve šanse da ponovo slave, dok Stara dama drži tron sa šest bodova prednosti ispred Napolija. Ta prednost nije velika, ali ako se u obzir uzme odnos snaga u Seriji A, onda je evidentno da crno-beli iz Torina nemaju gde puno da podbace. Na Apeninskom poluostrvu malo je klubova, kao u Premijer ligi, koji mogu da iznenade velikane i pomrse im račune, pod uslovom da se klub iz Napulja svrstava među velike. Ako u obzir uzmemo samo tradicionalno velike klubove „kalča“ onda Juventus ima 13 bodova prednosti nad Milanom i 14 nad Interom, što je ogroman kapital u prvenstvu koje neguje defanzivni fudbal.

Ibrahimović i Bekam donose titulu

Jedan od najbogatijih klubova na svetu PSŽ nije se okitio titulom u Francuskoj skoro pune dve decenije (od 1994.) ali je sastav napravljen novcem bogatih vlasnika iz Katara na dobrom putu da iskoristi priliku koju mu je prošle godine oduzeo Monpelje. Doduše, „sveci“ imaju najmanju prednost nad pratiocima u svih pet najjačih liga, samo tri boda u odnosu na Lion, ali imena u timu poput Zlatana Ibrahimovića, Dejvida Bekama i Ezekijela Lavecija su garant uspeha. Istovremeno, PSŽ dobro stoji i u Ligi šampiona u kojoj nikad nije podizao pobednički pehar, a sada ima lepu prednost pred revanš sa Valensijom na svom Parku prinčeva (2:1).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari