U Specijalnom rezervatu prirode Zasavica proteklog vikenda proglašeni su najbolji proizvođači sremskog kulena koji su učestvovali u tradicionalnom takmičenju Kulenijada 07. Apsolutni šampion ovog takmičenja je klanica Big Bul iz Bačinaca, čiji je kulen u prirodnom crevu osvojio maksimalnih sto bodova, dok je najbolji u istoj kategoriji – industrijski kulen, ali u veštačkom crevu, napravila klanica Lipić iz Šida.

U Specijalnom rezervatu prirode Zasavica proteklog vikenda proglašeni su najbolji proizvođači sremskog kulena koji su učestvovali u tradicionalnom takmičenju Kulenijada 07. Apsolutni šampion ovog takmičenja je klanica Big Bul iz Bačinaca, čiji je kulen u prirodnom crevu osvojio maksimalnih sto bodova, dok je najbolji u istoj kategoriji – industrijski kulen, ali u veštačkom crevu, napravila klanica Lipić iz Šida. Pojedinačno, najbolji kulen u prirodnom crevu je napravio Stanko Vukadinović iz Kuzmina, a u veštačkom omotaču Miodrag Bošković iz Sremske Mitrovice.
Po proglašenju pobednika održana je aukcija kulena, tako da je pobednički prodat za sto evra, a ostali po ceni između dve i pet hiljada dinara. Inače, za ovo osmo po redu takmičenje proizvođača sremskog kulena vladalo je veliko interesovanje, tako da je stručnom žiriju na ocenjivanje predato čak 70 proizvoda. Ocenjivanje je obavila stručna komisija 25. maja u Sremskoj privrednoj komori koja je i organizator takmičenja. Industrijski proizvođači i pojedinci predali su komisiji svoje kulene koji su ocenjivani pod šiframa. Komisija je radila u sastavu: dr Radivoje Tadić sa Instituta za higijenu i tehnologiju mesa u Beogradu, prof. Ljiljana Petrović s Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu i prof. Ilija Vuković s Veterinarskog fakulteta u Beogradu.
– Ocenjivanje je obuhvatilo dve osnovne grupe proizvoda – kulene industrijskih proizvođača, odnosno one koje su proizvela preduzeća i radnje i one koje su napravili pojedinci u svojim domaćinstvima. Ove dve grupe podeljene su na dve podgrupe, tako da smo posebno ocenjivali kulene u prirodnim omotačima i one u veštačkim omotačima. Ocenjivalo se šest svojstava proizvoda: spolja izgled, izgled preseka, čvrstoća, boja, miris i ukus. Na osnovu ovih karakteristika u svakoj grupi i podgrupi proglašena su po tri najbolja – objasnio je dr Radivoje Tadić, član ocenjivačke komisije.
U poređenju s ranijim takmičenjem, prema oceni komisije, ovogodišnji proizvodi na Kulenijadi znatno su kvalitetniji. Lane je od 109 kulena trećina jedva zadovoljila tražene kriterijume.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari