Uprkos činjenici da ja Milošev konak u Gornjoj Crnući nadomak Gornjeg Milanovca još pre sedam godina svrstan u spisak kulturnih dobara od opšteg značaja, ovom istorijskom spomeniku ukoliko se nešto hitno ne preduzme, preti urušavanje.
Zahvaljujući činjenici da je drvena pokrivka konaka trula, zbog čega ovaj objekat godinama prokišnjava, a noseću krovnu konstrukciju nagriza trulež, tokom kišnih dana zemljani pod konaka se pretvara u kaljugu, a vlaga preti da uništi nameštaj i eksponate.

Uprkos činjenici da ja Milošev konak u Gornjoj Crnući nadomak Gornjeg Milanovca još pre sedam godina svrstan u spisak kulturnih dobara od opšteg značaja, ovom istorijskom spomeniku ukoliko se nešto hitno ne preduzme, preti urušavanje.
Zahvaljujući činjenici da je drvena pokrivka konaka trula, zbog čega ovaj objekat godinama prokišnjava, a noseću krovnu konstrukciju nagriza trulež, tokom kišnih dana zemljani pod konaka se pretvara u kaljugu, a vlaga preti da uništi nameštaj i eksponate. Budući da se konak nalazi na strmom brdskoplaninskom terenu, a da na vreme nije urađena drenaža temelja, južni zid konaka se već deformisao i preti mu rušenje.
– Stanje u kome se trenutno nalazi Milošev konak nedavno smo predočili Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu, čiji su stručnjaci zaključili da su oštećenja takva da će, ukoliko se nešto ne preduzme, Milošev konak doći u stanje kada više neće moći da se koristi. Od nadležnih iz Zavoda dobili smo preporuku da u sanaciju oštećenja, kada su u pitanju finansije, uključimo gornjomilanovačku opštinu i obećanje da će projekat podržati i Ministarstvo kulture. Ostalo je samo da sačekamo da se formira nova vlada Srbije, pa da podatke o oštećenjima predočimo nadležnim ministarstvima – kažu u Muzeju rudničko – takovskog kraja u Gornjem Milanovcu.
U Miloševom konaku u Gornjoj Crnući trenutno su izloženi brojni predmeti iz vremena Drugog srpskog ustanka, oružje, slike, crteži, dokumenti, komadi nameštaja i odeće… Ali zahvaljujući činjenici da opštinu Gornji Milanovac uprkos vanrednim lokalnim izborima potresa permanentna politička kriza koja je uzrokovala neusvajanje predloženog opštinskog budžeta, zbog čega je predsednik opštine Dražimir Marušić od Vlade Srbije tražio raspuštanje opštinskog parlamenta i uvođenje privremenih mera, teško je očekivati da će lokalna samouprava u doglednom periodu moći da odvoji sredstva za sanaciju konaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari