U Kučevu je nastavljena realizacija projekta na sanaciji korita reke Pek i Kučajske reke. Investitor je Kancelarija za obnovu i razvoj iz sredstava državnog programa obnove oštećenih objekata u majskim poplavama. Radove izvodi vodoprivredno preduzeće „Vodoprivreda“ iz Požarevca, a vrednost radova je 8 miliona dinara.

Tim povodom u Kučevu je održana konferencija za novinare na kojoj su o ovom projektu i njegovoj realizaciji govorili generalni direktor Javnog vodoprivrednog preduzeća „Srbijavode“ Goran Puzović i predsednik opštine Kučevo, Novica Janošević.

Goran Puzović je izneo da su majske poplave najveće posle 1965. godine i da je u njima bilo pogođena skoro trećina Srbije. Za dva dana palo je od 200 do 250 litara kiše po kvadratnom metru. Problem je bio u tome što se u zadnjih 25 godina vrlo malo ili uopšte nije ulagalo u sprečavanju ovakvih prirodnih katastrofa, da nisu građeni novi nasipi niti sanirani postojeći i da u tome treba tražiti odgovor zbog čega je došlo do izlivanja reka i plavljena naselja. -Opštinu Kučevo je takođe zahvatio ovaj veliki poplavni talas, iz državnog programa sada se izvode radovi na sanaciji i čišćenju korita reke Pek i Kučajske reke. Osnovni zadatak je da vodiu izvedemo iz grada i da obezbedimo naselje, a da kroz vreme koje dolazi zajedno sa lokalnom samoupravom radimo na uzvodnim delovima sliva i taj stepen bezbednosti podižemo. Komunikacija i saradnja lokalne samouprave i JP „Srbijavode“ kao i vodoprivrednog preduzeća „Vodoprivreda“ iz Požarevca je odlična, nadam se da će i tako ostati. Nadamo se da će svi ovi radovi biti završeni u roku od 7-10 dana. Krenuli smo od Jelene stene i u dužini od 700-800 metara Kučajske reke, tako da će biti zaštićeno sve što je vezano za gradsko jezgro i naseljena mesta. Korito reke Pek nije čišćeno do pre tri godine za nekih 10 – 15 godina unazad, sada smo pokušali da sve delove tog sistema dovedemo da budu bezbedniji, da pročistimo korito i da u neko dogledno vreme uradimo tehničku dokumentaciju koja će definisati novu strategiju odbrane i podizanja određenog stepena bezbednosti kako u ovom gradu tako i u drugim delovima Srbije, naglasio je Puzović.

Opština Kučevo već godinama ima dobro saradnju sa Javnim vodoprivrednim preduzećem „Srbijavode“ i trudićemo da ta saradnja u budućnosti bude još bolja. Zajedno sa JP „Srbijavode“ utvrdili smo kritične tačke, a to je upravo ovo što se trenutno radi i nadam se će taj problem plavljena reke Pek biti konačno rešen,istakao je predsednik opštine Kučevo, Novica Janošević. -Mi smo i u ranijem periodu imali izvanrednu saradnju sa direktorom Javnog vodoprivrednog preduzeća „Srbijavode“ kao i njegovim saradnicima. Urađeni su određeni radovi i pre majskih poplava, međutim to nije bilo dovoljno jer su nedostajala sredstva, tako da smo nažalost imali velike materijalne štete, oko 200 domaćinstava je poplavljeno u naselju Pek, u samom Kučevu, međutim, ja se nadam da posle ovih izvedenih radova od strane Javnog vodoprivrednog preduzeća „Srbijavode“ više neće biti problema. Zajedno sa JP „Srbija vode“ utvrdili smo kritične tačke, a to je upravo ovo što se trenutno radi i nadam se da će taj problem plavljena reke Pek biti konačno rešen. Definisali smo i nekoliko drugih tačaka koje trebaju da se reše u narednom periodu, a to su naselja nizvodno i uzvodno uz Reku Pek. Razumemo i Javno vodoprivrednog preduzeća „Srbija vode“ koje je rešavalo probleme u granicama svojih mogućnosti. Opštinska uprava aktivno se uključila u program sanacije nastale štete u majskim poplavama i u saradnji sa kancelarijom za poplavljena područja, sva domaćinstva koja su imala štete u poplavama, mogla su podneti zahteve za novčanu pomoć. Prema poslednjim informacijama izdato je preko 120 rešenja za naknadu nastale štete, dodao je predsednik opštine Kučevo, Novica Janošević koji je zatim po završetku konferencije za novinare sa generalnim direktorom „Srbijavode“ Goranom Puzovićem i saradnicima obišao radove na uređenju korita reke Pek.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari