Jedna u nizu posledica septembarskih bujičnih poplava u opštini Kladovo je i oštećenje mosta u selu Velika Kamenica, a nakon decembarskih kiša zbog male propusne moći betonskih propusta, jedino rešenje bilo je rušenje dela prelaza koji povezuje dve obale. Ovaj potez „presekao“ je komunikaciju meštana kroz naselje, a oni kojima je to bilo neophodno, za saobraćaj koriste stari most, iako je to rizično.

Uskoro će stanovnici Velike Kamenice imati manje muke, budući da su započeti radovi na izgradnji propusta koji će funkcionalno povezati dva dela ovog naselja. U okviru priprema Velika reka preusmerena je van svog toka kako bi se stabilizovalo muljno dno korita pre postavljanja tri čelične cevi dužine sedam i prečnika 1,5 metara. Pored ovoga izvršena je priprema za postavljanje lomljenog kamena radi stabilizacije podloge, nakon čega će se nasipati beton, a cevi će biti postavljene u sendviču od betona kako bi konstrukcija propusta bila osigurana. Nadležni u opštini Kladovo navode da će izgradnja propusta koštati oko tri miliona dinara, a sredstva je obezbedila lokalna samouprava.

– Opština Kladovo je sopstvenim kapacitetima odgovorila kako bi se premostila leva i desna obala u Velikoj Kamenici i kako ne bismo gubili korak u nastojanjima da što pre otklonimo posledice poplave koja nas je zadesila. Na izvođenju ovih radova angažovana je stručna ekipa i sva raspoloživa mehanizacija i efektiva sa lokala – rekao je predsednik opštine Kladovo Radovan Arežina, koji je zajedno sa ministrom za vanredne situacije Velimirom Ilićem obišao radove u Velikoj Kamenici.

Izradu tri propusne metalne cevi pojedinačne težine 2.350 kilograma finansira JP „Putevi Srbije“, a radovi na povezivanju dve obale u selu Velika Kamenica, koje inače izvode lokalne firme, u nadležnosti su Direkcije za planiranje i izgradnju Kladovo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari