Organizacija boraca NOR-a u prvoj polovini ove godine realizovala je sve planirane zadatke. U organizaciji ističu nezadovoljstvo što do 1. decembra, kada se obilježava 70 godina od Pljevaljske bitke, neće biti obnovljen spomenik na Stražici. Za ovu godinu će biti urađen samo projekat sanacije spomenika.


– U prvih šest mjeseci rad opštinskog Odbora boraca NOR odvijao se prema programu rada usvojenom na početku godine. Aktivnosti su bile usmjerene na njegovanje borbenih tradicija NOR-a, opravke i očuvanje spomenika i spomen obilježja, izdavačku djelatnost, prijem novih članova u organizaciju boraca i saradnju sa boračkim organizacijama iz susjednih opština“, ističu u boračkoj organizaciji Pljevalja. „Polaganjem vijenaca i cvijeća i prigodnim govorima, obilježeni su svi značajni datumi iz NOB-e: Dan pobjede, Dan borca, Dan ustanka u Crnoj Gori, Dan proboja na Sutjesci i Dan formiranja Treće sandžačke brigade. Za proteklih šest mjeseci u boračku organizaciju Pljevlja, uključilo se pet novih članova, tako da ih je sada 607, od kojih je 150 učesnika NOR-a“, u izjavi za medije kazao je predsjednik OOBNOR-a Pljevlja Vidoje Despotović.

Iako je cilj i želja boračke organizacije bila da se ove godine do obilježavanja 70 godina Pljevaljske bitke opravi spomenik na Stražici, to se neće realizovati. Nadležne lokalne i državne institucije su se izjasnile da će u ovoj godini biti urađen samo projekat sanacije spomenika. Spomenik na Stražici podignut je 1961. godine, a posvećen je žrtvi oko 250 poginulih boraca u Pljevaljskoj bici 1 decembra 1941 godine i visok je 32 metra. Stručna ekipa Zavoda za zaštitu spomenika Crne Gore je još 1990 godine konstatovala brojna oštećenja na spomeniku usled primjene neodgovarajućeg materijala u postojećim klimatskim uslovima i predložila hitnu sanaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari