Državni tužilac u Insbruku pokrenuo je istragu protiv bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera, koji se trenutno nalazi u ekstradicionom pritvoru u Salcburgu. Kompletan dosije je najpre poslat u državno tužilaštvo za borbu protiv korupcije u Beču. „Mislimo da je ta institucija nadležna“, objasnio je portparol državnog tužilaštva u Insbruku Hansjerg Majer.


Detalje u vezi sa istragom Majer nije želeo da navede. Prošle nedelje jedna banka u ausrijskoj pokrajini Tirol prijavila je sumnju u pranje novca. Sanader u Tirolu raspolaže žiro-računom koji bi mogao biti vezan za optužbe koje su protiv njega podignute u Hrvatskoj.

Hrvatsko pravosuđe Sanaderu prebacuje da je oštetio državni budžet ilegalnim finansijskim transakcijama, između ostalih, crnim fondovima HDZ, za šest miliona evra. Majer naglašava da treba sada sačekati kako će odlučiti tužilaštvo za borbu protiv korupcije.

Ukoliko se sumnje potvrde, protiv Sanadera bi najpre u Austriji bio pokrenut krivični postupak, što bi moglo da prolongira proces izručenja. U međuvremenu u pokrajini Tirol sve su glasniji zahtevi da se Sanaderu oduzme orden koji je dobio od ovdašnjih vlasti. „Ako bi se optužbe protiv Sanadera potvrdile i on bude osuđen, pokrajina Tirol mora odmah da mu oduzme Orden orla, rekao je poslanik Saveza za budućnost Austrije Gerhard Huber.

Sanader je ovaj orden dobio 2004., a Huber zahteva da se sada objasni s kojim obrazloženjem je bivšem šefu hrvatske vlade uručeno priznanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari