Istražna komisija Hrvatskog sabora o privatizaciji kompanije Ina juče je počela ispitivanje svedoka o nejasnoćama u privatizaciji te hrvatske naftne kompanije i ugovoru Vlade i strateškog partnera, mađarskog MOL-a. Iako je kao svedok bio najavljen i bivši premijer Hrvatske Ivo Sanader, komisija je saopštila da on nije primio poziv za svedočenje koji mu je poslat preporučenom poštom. O tome na koji način će Sanaderu biti dostavljen poziv za svedočenje, istražna komisija će odlučiti danas, u nastavku ispitivanja.


Istražna komisija je kao prvog svedoka juče ispitala bivšeg potpredsednika Vlade Hrvatske i predsednika nadzornog odbora naftne kompanije Ina Slavka Linića iz Socijaldemokratske partije (SDP).

On je svedočio o postupku privatizacije Ine u vreme vlade premijera Ivice Račana kada je mađarskom MOL-u prodato 25 odsto plus jedna akcija Ine. O istom razdoblju svedočili su i bivši ministar privrede Ljubo Jurčić (SDP), kao i Tomislav Dragičević, dugogodišnji predsednik uprave hrvatske naftne kompanije.

O privatizacijama za vreme vladavine HDZ-a od 2003. do 2009, kada je Mol sa samo dva odsto više akcija uspeo da dobije sva upravljačka prava nad Inom, danas će svedočiti aktuelni ministar finansija Ivan Šuker, bivši ministar privrede Damir Polančec i aktuelni predsednik uprave Zoltan Aldot.

Na tom spisku svedoka je i bivši predsednik vlade Ivo Sanader, ali se još ne zna kada će se on pojaviti pred komisijom budući da mu poziv nije uručen. Istražna komisija za utvrđivanje činjenica u vezi s privatizacijom Ine zadužena je za istragu svih ugovora kojima je Ina eventualno prodavala svoje akcije ili sticala udele u drugim društvima, kao i zapisnika sa sednica svih komisija koje su od 2002. radile na privatizaciji Ine. Predmet istrage komisije su i izmene ugovora o gasnom poslovanju i izmene ugovora o međusobnom odnosu akcionara kojim je MOL došao u posed 47 odsto akcija Ine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari