Mediji u ovom gradu naklonjeni sandžačkom muftiji Muameru Zukorliću preneli su njegov, skoro polusatni, intervju dat kuvajtskoj televiziji. Autor je svoju emisiju najavio kao „posebnu priču o jednom čoveku i jednoj regiji“, a „Sandžak je muslimanska oblast u Srbiji, u istočnoj Evropi“ koje su „opterećene nasleđem nacionalizma“.


Muftija sandžački je objasnio da je Sandžak regija između pet država – Srbije, Crne Gore, Kosova, Albanije i Bosne i da „pod okupacijom Srbije i Crne Gore živi sto godina“.

– Stalno pokušavamo u Srbiji da ostvarimo svoj cilj, ali i da svetu obznanimo da ovde postoji diskriminacija nad muslimanima, koja je u suprotnosti sa Ustavom Srbije. U Ustavu piše da su sve crkve i verske zajednice ravnopravne. Ali nije tako. Crkva je u Srbiji vlasnica države. Ona je ta koja nešto zatraži od premijera i predsednika države, a oni to slede i policija to sprovodi – pojasnio je svoj stav muftija Zukorlić i dodao da je „zadnji udar bio pokušaj cepanja Islamske zajednice (IZ) i stvaranje druge. S obzirom da nismo prihvatili da služimo interesima Srbije, oni su formirali paraversku zajednicu poslušnu njima“.

Od islamskog sveta Zukorlić ne traži sadaku (milostinju) jer „ne želimo na njoj da gradimo budućnost“ i poziva dobrotvore i investitore da pomognu jer „svi projekti imaju budućnost sami od sebe“. Pre pružanja pomoći pozvao ih je da dođu i da vide šta treba.

Požalio se muftija Zukorlić da su srbijanski mediji za njega „poslednjih pet godina zatvoreni“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari