Vlasti Šangaja, finansijske prestonice Narodne Republike Kine, odlučile su da podstaknu parove da prionu na nešto što je dosad bila privilegija malobrojnih – drugo dete, pošto strahuju da neće imati dovoljno mlade radne snage da obezbedi život starima.

 Reč je o dramatičnoj promeni 30 godina duge politike ograničavanja rasta stanovništva i posledica sve jasnije svesti vlasti da ova politika ima neželjene propratne pojave, pišu listovi u Velikoj Britaniji.

U Narodnoj Republici Kini će do 2050. biti 438 miliona ljudi iznad 60 godina starosti, na koje će otpadati samo 1,6 radno sposobnih osoba koje bi trebalo da im finansiraju mirnu starost, piše londonski dnevnik Gardijan. Ovaj trend je naročito izražen u Šangaju, gde 21 odsto stanovništva čine stariji od 60 godina, što je dvostruko više od nacionalnog proseka.

Šangajsku inicijativu je sledilo još nekoliko gusto naseljenih azijskih gradova, poput Hong Konga i Singapura, koji su dosad promovisali ideju malih porodica, sve dok stopa nataliteta, uporedo s porastom standarda, nije pala na nivo zapadnih zemalja, piše Fajnenšel tajms. Trend jednog deteta izgleda da je zaživeo među stanovništvom velikih gradova, od kojih mnogi uviđaju prednosti rađanja samo jednog deteta i ne žele, ili ne mogu da finansijski priušte drugo, prenosi Gardijan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari