Tibetanski parlament u egzilu juče je počeo istorijsku sednicu na kojoj razmatra zahtev dalaj-lame da što pre napusti sve političke funkcije u izbegličkoj tibetanskoj vladi. U pismu poslanicima, 75-godišnji Nobelovac traži od parlamenta da ne odlaže odluku o njegovom zahtevu da ode u političku penziju, ocenjujući da bi odlaganje moglo da dovede do ozbiljnih posledica za budući politički život Tibetanaca.


Dalaj lama ocenjuje da je tibetanski pokret sazreo za neposredan izbor novog šefa vlade u izbeglištvu. „Ako budemo morali da još decenijama ostanemo u izbeglištvu, doći će neizbežno do trenutka kada ja više neću biti u stanju da rukovodim vladom“, piše dalaj-lama. „Stoga je neophodno izabrati novi sistem rukovođenja dok sam još dobrog zdravlja kako bi tibetansko rukovodstvo u egzilu bilo autonomno, a ne da zavisi od dalaj lame“, dodaje se u pismu.

Parlament bi o tom zahtevu trebalo da raspravlja danas, a dalaj lama je zatražio promene statuta tibetanskog pokreta koje bi mu omogućile da se povuče iz političkog života. Nije prvi put da dalaj lama traži da bude razrešen zvanične političke funkcije, a parlament je više puta odbio njegov zahtev ocenjujući da nema osobe koja bi mogla da ga dostojno zameni.

Politički analitičari smatraju da je dalaj-lama ovog puta odlučan i očekuju da će ipak biti izabran novi premijer na izborima koji bi mogli da budu održani u nedelju. Za sada se pominju trojica mogućih naslednika – profesor prava na Harvardu Lobsang Sangaj, bivši predstavnik dalaj-lame u Njujorku Tenzin Tetong i Taši Vangdi koji je godinama bio na više funkcija u tibetanskoj vladi u egzilu. Analitičari smatraju da Sangaj ima najviše šansi da bude izabran.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari