Koliko je Beogradski univerzitet pao na Šangajskoj listi: Profesor Fizičkog fakulteta objašnjava šta je dovelo do takvog rezultata 1

Ovogodišnji pad Beogradskog univerziteta na Šangajskoj listi najboljih svetskih visokoškolskih ustanova nije dramatičan.

Profesor Fizičkog fakulteta u Beogradu Zoran Nikolić, koji godinama unazad prati rangiranja na Šanjagskoj listi, izračunao je tačnu poziciju Univerzitet u Beogradu: sada je zauzeo 407. mesto na rang-listi, dok je lane bio na 393. mestu.

Kao razlog blagog pada navodi to što Srbija nema povećanje broja istraživačke populacije.

– Naš broj naučnika je na istom novou, mi nemamo upliv novih kadrova, sve je isto. Suštinski od 2012. udeo naše nauke u svetu pada, jer se pojavljuju mnogoljudne populacije i prosto nas „pregaze“. Mi držimo isti nivo spram našeg ukupnog broja radova, per kapita udela, i tu nema drastičnog pada. I u narednim godinama ćemo se kretati u tom okviru – smatra Nikolić.

Sa Univerziteta u Beogradu smatraju da je uspeh biti među 500 najboljih u konkurenciji više od 2.500 univerziteta iz celog sveta, čiji su rezultati analizirani ove godine.

Rektor UB Vladan Đokić je, podsetimo, čestitao svim profesorima, istraživačima i saradnicima koji su doprineli tom uspehu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari