U homoljskoj Mesnoj zajednici Turija uspešno je saniran most preko reke Pek koji je bio oštećen u prošlogodišnjim majskim poplavama.

Maja 2014. godine, usled velikih poplava koje su zadesile Srbiju i samu opštinu Kučevo, most preko reke Pek u Turiji je pretrpeo deformaciju levoobalnog krila koje je usled potkopavanja potonulo za oko 60 santimetara i izašlo iz ose. Usled sleganja armirano-betonskog krila metalna konstrukcija između središnjeg stuba i levoobalnog nasipa pretrpela je deformacije koje su prouzrokovale da isti most nije bio u funkciji godinu dana.

Radovi na sanaciji mosta su obuhvatali vraćanje armirano-betonskog krila u prvobitno stanje podizanjem konstrukcije i podbijanjem kamena gde se tada i metalna konstrukcija između središnjeg stuba i krila vratila u prvobitni položaj. Nakon vraćanja mosta u prvobitne pozicije, urađena je prilazna (kosa) rampa za deo naselja preko Peka, a time ponovo stavljen u funkciji i stari put ka Kaoni koji je jedina zaobilaznica od Turije preko Kaone do Kučeva i dalje.

Ovim radovima je probijen i novi put od mosta do opštinskog puta u dužini od oko 100 metara gde je uklonjeno rastinje i urađena zamena tla na novoformiranom opštinskom putu – dakle, izvršena je i rekonstrukcija opštinskog puta (izmena trase) koja je u prethodnom periodu bila nepovoljna za nesmetani prolazak poljoprivrednih mašina. Ujedno je rađeno i čišćenje reke Pek na mestu gde je bilo usko grlo koje je imalo uticaja kod majskih poplava, a taj materijal je korišćen za nasipanje kose rampe za prilaz mostu. Most je saniran zahvaljujući lokalnoj samoupravi koja je u potpunosti finansirala radove.

Kompletna sanacija je izvršena za jedan dan, a radovima je rukovodio Dušan Todorović. Most je sada funkcionalan i osposobljen za normalni saobraćaj kao i pre majskih poplava. Tako su ponovo povezani do sada razdvojeni delovi naselja Turije koji se nalaze na dve obale Peka (centralni i desnobalni) i time umnogome olakšan život stanovnicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari