Regionalnom centru „Ekosfera“ u Kladovu Ministarstvo za zaštitu životne sredine odobrilo je pilot projekat o upravljanju kvalitetom životne sredine i komunalnim otpadom, pa će tokom ovog meseca, u saradnji sa beogradskim Centrom za publikaciju ekologije „Ekosfera“, početi sanacija velike gradske deponije smeštene kraj magistralnog puta prema Negotinu.

Regionalnom centru „Ekosfera“ u Kladovu Ministarstvo za zaštitu životne sredine odobrilo je pilot projekat o upravljanju kvalitetom životne sredine i komunalnim otpadom, pa će tokom ovog meseca, u saradnji sa beogradskim Centrom za publikaciju ekologije „Ekosfera“, početi sanacija velike gradske deponije smeštene kraj magistralnog puta prema Negotinu. Procena je da će za sanaciju zapuštene gradske deponije biti potrebno oko 30 miliona dinara. Uz ovo planirano je i uklanjanje brojnih đubrišta napravljenih na ulazima u kladovska sela.
– Namera je da se biohemijskim tretmanom komunalnog otpada postojeća gradska deponija sredi i ujedno proširi kako bi se na nju odlagalo smeće sa divljih deponija stvorenih po okolnim naseljima. Planiramo otvaranje transfer stanica gde će se razvrstan otpad presovati, pakovati i tako pripremljen odlagati na glavnu deponiju. Na ovaj način biće reciklirano oko 70 odsto komunalnog otpada – ističe Predrag Petrić, koordinator Regionalnog centra „Ekosfere“ u Kladovu.
Prema oceni zvaničnika Ministarstva za zaštitu životne sredine očuvanje prirodne okoline je zbog geografskog položaja za Kladovo jako bitno. S obzirom na to da se ovaj grad nalazi na desnoj obali Dunava za ovo je ministarstvo, kako kaže Siniša Mitrović, pomoćnik ministra za zaštitu životne sredine, veoma važna međugranična saradnja sa Rumunijom koja je nedavno postala članica Evropske unije. U realizaciji predviđenih poslova primenjivaće se nemačka tehnologija Hels grupe čiji su se predstavnici na licu mesta upoznali sa sadašnjim stanjem u pogledu zaštite životne okoline.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari