Očekujemo da za tri meseca prostor skladišta Paraćinske utrine bude očišćen od neeksplodiranih ubojnih sredstava, a za godinu dana zajedno sa Centrom za razminiranje da završtimo celokupni posao i dobijemo sertifikat da prostor više nije kontiminiran, najavio je juče ministar odbrane Dragan Šutanovac, prilikom obilaska skladišta Paraćinske utrine, gde je oktobra 2006.

Očekujemo da za tri meseca prostor skladišta Paraćinske utrine bude očišćen od neeksplodiranih ubojnih sredstava, a za godinu dana zajedno sa Centrom za razminiranje da završtimo celokupni posao i dobijemo sertifikat da prostor više nije kontiminiran, najavio je juče ministar odbrane Dragan Šutanovac, prilikom obilaska skladišta Paraćinske utrine, gde je oktobra 2006. godine došlo do niza eksplozija.
Ministar je podsetio da je to bio jedan od najvećih akcidenata, gde su bili ugroženi i građani i pripadnici Vojske Srbije.
– Na sreću, niko od građana i pripadnika Vojske Srbije, nije povređen u eksploziji, a i kasnije tokom saniranja posledica. Ipak, tom prilikom kontaminirano je oko 800 hektara zemljišta – naglasio je Šutanovac, kao i da je taj akcident koštao građane Srbije više od 200 miliona dinara.
Prema njegovom objašnjenju, Vojska Srbije je uložila oko 110 miliona dinara za saniranje posledica eksplozije, dok je Vlada Srbije uplatila isti iznos opštinama Paraćin i Ćuprija za saniranje štete na privatnim objektima
– Da smo pre eksplozije tražili taj novac za izgradnju skladišta, rekli bi nam da nema sredstava – naglasio je ministar i dodao da je potrebno izgraditi nekoliko tipskih i standardizovanih skladišta, čime će se sprečiti da se slični incidenti dogode.
Govoreći o budućnosti tog skladišta, ministar je rekao da bi voleo da ono bude „predmet lepe trgovine“ Ministarstva odbrane i opštine, kako bi se na tom prostoru izgradili objekti koji su neophodni građanima Paraćina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari